Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Morzine/Avoriaz: over goddelijke dagen tijdens onze trip en de leukste tips

Kaiserwetter ochtend, met veel sneeuw en zon in Avoriaz

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Begin januari zijn we naar de Franse Alpen afgereisd voor een heerlijke tour des Portes du Soleil. We hebben geproefd van het zonnige karakter van het skigebied en hebben ontdekt hoe charmant de dorpjes aan de Franse zijde zijn. Laatst kon je al lezen over onze ervaring in Les Gets en Châtel en vertelden we hoe onze trip daar nóg beter werd. Nu nemen we je even mee naar het veelzijdige Morzine en ski-in ski-out dorp Avoriaz en vertellen we je hoe magnifique deze bestemmingen zijn.

We nemen je mee het skigebied in, vertellen je hoe je je wintersportervaring kunt verrijken en zorgen uiteraard voor een heerlijke dosis wintersportinspiratie, dit keer voor Frankrijk! Natuurlijk hebben we de leukste en handigste tips verzameld en 3847 heerlijke plaatjes geschoten! Reis je even mee?

Tip: Digitaal meedromen met de trip door de Franse Alpen? Via onze Instagram kun je meekijken met al onze belevenissen in Les Portes du Soleil!

Eindeloos veel sneeuw en een bijzondere fakkeltocht

Omdat we tijdens de reis letten op onze ecologische voetafdruk, met het oog op nog tientallen jaren wintersportplezier, zijn we met de trein (Thalys en TGV) gekomen. Toch lekker om zo’n reis er daarna even uit te wandelen en wat is een betere remedie dan een flinke portie frisse berglucht? Bij aankomst in Morzine trekken we daarom het bos in voor een sneeuwschoenwandeling by night, lekker romantisch! Dat de sneeuw met bakken uit de lucht dwarrelt versterkt dat effect en maakt deze eerst avond al geslaagd voordat deze begonnen is. Het is pikkedonker, maar gelukkig kent local Hervé, die deze wandeling begeleidt, de weg erg goed. Hij steekt een fakkel op, neemt ons mee door het winters witte dennenbos en geeft ons een lekker glaasje glühwein op een knus punt. Hmm… Aanrader, zo’n sneeuwschoenwandeling in de avonduren!

Tip: reizen en wandelen maakt hongerig en daarom strijken we neer bij Bec Jaune. Het restaurant is eigenlijk een bierbrouwerij en ligt midden in het dorp. Er worden de lekkerste (vega)tapas geserveerd die absoluut uniek zijn in smaak!

Sneeuwschoenwandelen in de avond in Morzine
Sneeuwschoenwandelen in de avonduren met zo’n fakkel krijgt een hele andere dimensie

Nog meer sneeuw in Morzine: één met de natuur

Na een heerlijk nachtje in Hotel Le Dahu in Morzine worden we wakker met geweldig uitzicht. Er is een dikke sneeuwlaag bij gekomen en het dwarrelt nog altijd lekker door. Dat is mooi, want ’s ochtends hebben we iets bijzonders op het programma staan: Shinrin Yoku. Shinrin wat? Ook wel ‘forest bathing’ genoemd, draait deze Japanse vorm van bostherapie erom dat je je openstelt aan, onderdompelt in en verbindt met de natuur. We trekken wederom het bos in, dat dankzij de witte laag verse sneeuw er simpelweg magisch bij ligt. Hier onderwerpen we ons aan de natuur door onze zintuigen open te stellen, gedachten uit te schakelen en zuurstof op te nemen. Dit werkt stressverlagend, boost je immuunsysteem en verbetert de algehele gezondheid, fysiek en mentaal. Wauw! Wat een andere manier van opstaan en sneeuw beleven, maar wat bijzonder om mee te maken.

Tip: We zetten onze wandeling voort naar de lunchplek van die dag: Bulles des Mines d’Or. Deze unieke hut beschikt over bubbeliglo’s waar je in de winter raclette kunt eten en ’s zomers kunt overnachten. Echt heel leuk!

Op ski’s, maar dan anders

Wintersport bestaat uit zoveel meer dan skiën en snowboarden en daarom gaan we verschillende dingen doen. Na de interessante ochtend in het bos, klikken we wel de ski’s aan. De langlaufski’s! Voor iemand die skiër in hart en nieren is, had ik bij langlaufen altijd het idee dat ik het niet zo spannend zou vinden. Maar de ervaring leert anders: het is intensief, helemaal niet per se ‘makkelijk’ zoals ik van tevoren verwacht had en echt heel leuk. Leraar Simone leert ons de fijne kneepjes van het vak en neemt ons mee naar prachtigste plekjes. Want dat is een groot voordeel van langlaufen, je komt op punten waar je anders op ski’s of board niet zomaar komt. We kijken tijdens het langlaufen onze ogen uit. Terwijl het nog altijd aan het sneeuwen is, bevinden we ons in een sprookjesachtige wereld van allerlei tinten wit. Wat is het hier prachtig en – niet geheel onbelangrijk – wat is het eigenlijk een leuke sport!

Tip: Morzine beschikt over verschillende ski nordique gebieden. Als je het nog nooit gedaan hebt, kun je eenvoudig een les boeken. De langlauflessen zijn super leuk, je bent ontzettend actief bezig en de omgeving is werkelijk prachtig. Perfect gebied voor beginners is La vallée de la Manche, dat gekarakteriseerd wordt door ongereptheid.

Hoe Morzine omgaat met duurzaamheid

Duurzaamheid is vandaag de dag een steeds belangrijker wordend begrip. Ook in Morzine weten ze dat en weten ze vooral dat wintersport en duurzaamheid tegenstrijdig kan zijn. Daarom zet de Franse wintersportbestemming zich volop in om een steeds groener vakantieadres te worden. Dat doen ze door veel alternatieve wintersporten aan te bieden, zoals langlaufen en sneeuwschoenwandelen, en ons weer te laten verbinden met natuur. Maar ook door bijvoorbeeld minder vervuilende sneeuwkanonnen in te zetten en afval-opruim-evenementen op te zetten.

Tip: de organisatie Montagne Verte zet zich in voor duurzaamheid. Zo regelen ze bijvoorbeeld korting op je skipas of accommodatie als je kunt aantonen dat je met de trein naar Frankrijk bent gekomen. Ook zamelen ze kleding en wintersportspullen in die ze tweedehands verkopen. Daarnaast promoten ze lokaal (vegetarisch) eten en overnachten. Je support niet alleen de lokale economie, je bent ook verantwoord bezig!

Uniek en autovrij Avoriaz

Na geproefd te hebben van de veelzijdigheid van het bruisende dorp Morzine, vertrekken we naar onze volgende bestemming in Les Portes du Soleil. Avoriaz! Direct vanuit het dorp vertrekt er een gondel die je naar 1800 m hoogte brengt, want daar ligt het dorp. Avoriaz is in de jaren ’60 opgezet puur voor het toerisme en is met recht een unieke bestemming. Ook hier staat duurzaamheid hoog in het vaandel, wat al onmiddellijk onderstreept wordt door het autovrije karakter van het dorp. Je verplaatst je hier enkel met paardenkoets, te voet, met snowmobile… of skiënd! Omdat het op grote hoogte ligt, is er vrijwel altijd sneeuw en kun je dwars door het dorp heen skiën. Bovendien is ook de architectuur van het dorp authentiek. De gebouwen zijn op een duurzame manier gebouwd en zo vormgegeven dat ze opgaan in het rotsenspel eromheen.

Les Portes du Soleil
Avoriaz is uniek op zoveel manieren!

Vanuit je bed de piste op in Frankrijk én Zwitserland

We worden wakker in Avoriaz en nog steeds sneeuwt het onophoudelijk dikke vlokken. Hoogste tijd om het skigebied in te trekken! Vanuit ons bed kunnen we bijna letterlijk de piste op. Zodra je je appartement uitstapt klik je je ski’s aan en ski je weg. Letterlijk. Het skigebied is groots en lekker rustig. Het sneeuwt zoveel, dat er dikke hopen ontstaan, wat heerlijk om door die verse poeder te zweven! Les Portes du Soleil telt maar liefst 600 km, die zich niet alleen beperkt tot Frankrijk, maar ook uitstrekt over Zwitserland. Je kunt dus zó de grens over skiën en officieel bij de buren even poederen. Ook leuk zijn de funparken die je hier bij Avoriaz vindt, Lil’ Stash en The Stash. Zowel kids als pro’s kunnen hier hun ding doen op obstakels die volledig van hout zijn gemaakt. Ook dat onderstreept het duurzame karakter van de skibestemming!

Tip: leuke plek voor een lunch in Avoriaz is La Folie Douce. Deze hippe tent serveert heerlijke gerechten, er staat een dj te draaien en wie weet word je zomaar getrakteerd op een optreden door een getalenteerd stel Françaises! Ook voor een drankje en heel klein dansje na het skiën kun je hier goed terecht, want buiten is er ook vaak gezelligheid.

Funpark Lil Stash in Avoriaz met veel sneeuw

Ultiem wintersportweer, dit wil je!

Na een steenkoude, sneeuwerige, maar oh zo fijne dag op ski’s, vallen we de ochtend daarna met de neus in de boter. De sneeuwwolken hebben plaatsgemaakt voor zon en de omstandigheden zijn wat je wat mij betreft kunt noemen, de overtreffende trap van perfect. Witte naaldbossen, meters kraakverse poedersneeuw en een strakblauwe lucht: bestaat er een betere omschrijving van ‘puur geluk’? Hoewel we toch al genoten, dragen dit soort goddelijke dagen natuurlijk ontzettend bij aan de algehele wintersportervaring. Dit, elke dag, alsjeblieft!

Weer eens wat anders: ochtendje fatbiken

De ochtend is gereserveerd voor iets anders. We gaan fatbiken! Een fatbike is een soort mountainbike met dikke wielen voor de grip in de sneeuw. Met een portie gelukzaligheid in combinatie met een vleugje adrenaline besteed ik mijn ochtend op de e-bike en kom ik terecht op de meest schitterende plekken. Ik kan aan jullie verklappen dat ik in het dagelijks leven niet per se dol ben op fietsen, maar deze activiteit komt vanaf nu regelmatig terug in mijn wintersportagenda. Uiteraard is het met zulke keizerlijke weersomstandigheden onweerstaanbaar om te gaan skiën, en ’s middags vliegen we daarom nog even door de luchtige sneeuw. Wat een dag!

Tip: juist door je skidagen af te wisselen met alternatieve wintersporten, zoals fatbiken, kun je ook de ecologische voetafdruk verminderen. Niet alleen is dat goed in het kader van duurzaamheid, het is ook gewoon mega leuk! Direct in het dorp kun je je fatbike huren en wegfietsen. Dwars door het bos, naar de meest waanzinnige uitzichtpunten en langs het skigebied… Je komt overal! Met de turbo-stand op de elekrische bike is dat helemaal niet zwaar ;-).

Les Portes du Soleil:

Wie op zoek is naar een omvangrijke bestemming in de Franse Alpen, waar je onbeperkt kunt skiën, gezelligheid vindt, kunt overnachten in charmante dorpjes en wil genieten van een volledige wintersportervaring, kan Les Portes du Soleil noteren. Hier zijn de mogelijkheden, in een van de grootste skigebieden ter wereld, eindeloos. En ondanks dat het skigebied enorm is, is de gemoedelijkheid in de bestemmingen absoluut niet verdwenen. Nog even over Les Portes du Soleil in het kort:

  • 600 km aan pistes
  • Grenzeloos skiën in Frankrijk en Zwitserland
  • Vaak zonovergoten
  • 12 skidorpen met allemaal een eigen charme
  • Makkelijk en snel bereikbaar met de trein
  • Zet zich volop in om een nog duurzamere wintersportbestemming te worden
  • Veel kleine accommodaties en hutten of restaurants met uitmuntende service
  • Telt talrijke wintersportmogelijkheden zoals skiën, snowboarden, langlaufen, sneeuwschoenwandelen, fatbiken en meer
Skigebied Les Portes du Soleil
Je skiet zo naar Zwitserland of een van de andere bestemmingen in Les Portes du Soleil

Nog even verder genieten van de heerlijke beelden van onze trip? Hieronder krijg je nog meer een impressie van hoe een wintersport in Morzine-Avoriaz eruit ziet!

Verse sneeuw in Morzine, Les Portes du Soleil
Verse poederlaag in Morzine. Hallo wintersport!
Raclette eten in Frankrijk
Typisch Frans bergvoedsel: raclette!
Morzine kent veel ongerepte plekken, zoals deze authentieke setting
Interessant: ochtendje onderdompelen in het bos op sneeuwschoenen
Dorp Avoriaz sneeuw
Veel sneeuw in Avoriaz
Sneeuw off piste Avoriaz
En dat leidt tot heerlijke poedersituaties in het skigebied!
Dorp Avoriaz zonsopgang
Als je de volgende ochtend zo wakker wordt, weet je dat het een perfecte dag gaat worden

Dorp Avoriaz zonsopkomst
Uurtje later en het wordt steeds schitterender!
Architectuur Avoriaz
De unieke bebouwing en uitstraling van Avoriaz
Avoriaz dorp autovrij
Je kunt je ook door deze snowmobiles laten vervoeren, bijvoorbeeld als je bagage hebt
Langlauf gebied loipes Avoriaz
Ook Avoriaz kent een groot loipenetwerk, hier kun je ook met de fatbike komen
Stash funpark Avoriaz
Lil’ Stash, een eldorado voor kids met houten elementen

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in