Nieuwsalert per mail ontvangen

De bizarre records van skiseizoen 2019/2020 op een rijtje

Wintersportredacteur

Voor sommige mensen is er maar één groot doel in het leven: het verbreken van een wereldrecord. Je kunt het je zo gek niet bedenken, of er is wel een record op gevestigd. Ook in de wintersportwereld worden jaarlijks meerdere records verbroken. Helaas is het skiseizoen van 2019/2020 eerder ten einde gekomen dan gepland. Toch zijn er weer een aantal bizarre records verbroken. Een overzicht vind je hier.

De hoogste sneeuwpop ooit

In Riesneralm (Schladming-Dachstein) is dit seizoen de hoogste sneeuwpop ooit gebouwd. De sneeuwpop had een lengte van 38,04 meter, met een ‘wortelneus’ van maar liefst 2,5 meter. Daarmee is het oude record van 37,21 meter verbroken. De sneeuwpopbouwers hebben het overigens niet makkelijk gehad. Tijdens de bouw kregen ze te maken met windstoten tot wel 140 km/u en hoge temperaturen. Ondanks alles is het toch gelukt. Als je de webcams nu bekijkt, is er nog maar een kleine sneeuwberg over.

Hoogste sneeuwpop aller tijden in Riesenalm
Maak kennis met de grootste sneeuwpop aller tijden!

Warmste winter ooit

We hebben er wederom een bizarre winter opzitten. Van veel sneeuw in september en oktober tot een gigadump in november, veel te warme temperaturen in december en een januari met bijna geen neerslag. Al aan het begin van het seizoen werd er gewaarschuwd voor een zachte winter en helaas hebben de weermannen daar uiteindelijk gelijk in gekregen. In heel Europa was het niet eerder zo warm dan tijdens de winter van 2019/2020. Om je een goed voorbeeld te geven: In de nacht van 16 december werd in Feldkirch (Vorarlberg) een temperatuur van 21,8 graden gemeten.

De milde temperaturen hebben het niet makkelijk gemaakt voor de skigebieden. Vooral veel lager gelegen skigebieden hadden het zwaar. Eén skigebied is zelfs geen dag open geweest.

Een sneeuwrecord voor Zwitserland

Ondanks de hoge temperaturen, viel er wel ontzettend veel sneeuw. Vooral in november ging het los. De sneeuw kwam met bakken uit de hemel, code rood werd afgegeven en het was een behoorlijke chaos. In sommige plaatsen viel er in 48 uur tijd meer veel meer neerslag, dan anders gemiddeld in de hele maand november. Het Zwitserse Santa Maria in Graubünden heeft een record te pakken. Niet eerder viel er zo veel sneeuw op zondag 17 november. ’s Middags stond de teller al op 71 cm en daarmee is het oude record uit 1956 (65 cm) verbroken.

Auto uitgraven in Gurgl
Yvonne en Miranda kwamen zelfs vast te zitten in Gurgl!

Skiën in alle 50 staten van Amerika

De 64-jarige Bruce McEwen heeft als eerste man in alle 50 staten van Amerika geskied. Zijn doel was om minimaal 30 bochten op natuursneeuw te skiën in elke staat. Een behoorlijke uitdaging, zeker in Florida en Hawaii. Toch is het hem gelukt. Een mooie prestatie op die leeftijd!

Sneeuwrecord in Colorado

Het volgende sneeuwrecord is voor Colorado. Ook aan de andere kant van de oceaan waren de weersomstandigheden bizar. Op de eerste dag van de zomer viel er al zo’n 60 cm sneeuw. Dat gebeurde voor het laatst in 1928. In februari 2020 was het opnieuw raak. In Breckenridge werd een sneeuwhoogte van 300 inch gemeten. Dat komt neer op 7,6 meter.

De meest bekeken skivideo’s op YouTube

Op YouTube worden dagelijks miljoenen video’s bekeken. Ook skivideo’s zijn ontzettend populair. De Most insane ski line EVER van Matchstick Productions staat met 12.369.262 views op de 1e plaats. Een indrukwekkende prestatie! Niet alleen qua views, maar ook de afdaling in de video. Bekijk hier de complete top 5.

Net-niet-records

Natuurlijk zijn er ook een aantal net-niet-records gevestigd. Die zetten we voor je op een rijtje.

  • Niet de grootste portie Kaiserschmarrn: Het Kaiserschmarrnfest is een jaarlijks terugkerend evenement in het Stubaital. In 2018 verbraken 6 chefs het wereldrecord voor het grootste portie Kaiserschmarrn. Samen bakten zij 309 kg Kaiserschmarrn. Helaas kon het event in 2019 niet doorgaan, vanwege de weersomstandigheden. Trek gekregen? Ga aan de slag met dit recept voor Kaiserschmarrn.
  • Geen record voor Mikaela Shiffrin: De skister hoopte tijdens dit wintersportseizoen haar 4e titel in het algemene World Cup-klassement te pakken. Helaas gooide het overlijden van haar vader en het coronavirus roet in het eten. De de Italiaanse Brignone ging er met de titel vandoor.
  • De op één na warmste winter in Oostenrijk: Gelukkig is dit een net-niet-record. In Oostenrijk was de winter van 19/20 de op één na warmste aller tijden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in