Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Dachstein Gletscher gesloten vanwege renovatie bergstation

© Photo-Austria/Hans-Peter Steiner

Wintersportredacteur

In het voorjaar van 2024 kun je vanuit het vernieuwde bergstation op de Dachstein Gletscher stappen. Op een van de hoogste punten in Oostenrijk vinden er de komende maanden veel bouwwerkzaamheden plaats. Het hele gebouw wordt zowel binnen als buiten aangepakt. De gletsjer is door de verbouwing tot ongeveer mei 2024 (op een paar uitzonderingen na) gesloten. Wat er allemaal gaat gebeuren tijdens de renovatie van het bergstation van de Dachstein Gletscher?

Renovatie bergstation Dachstein Gletscher

Zoals je halverwege maart hebt kunnen lezen, is skiën op de Dachstein Gletscher helaas niet meer mogelijk. Het gletsjerijs is de afgelopen jaren met zo’n 30 meter afgenomen en daarom heeft men dit lastige besluit destijds genomen. Wandelen, langlaufen, toerskiën en bergbeklimmen is nog steeds mogelijk, alleen wordt dit de komende periode wat lastiger.

Na ruim 54 jaar gaat men het bergstation op de Dachstein Gletscher vernieuwen. Veel aspecten van het bergstation gaan de komende maanden veranderen. De grootste vernieuwing? Er wordt op de gletsjer veel aangepast om het gebouw qua duurzaamheid te verbeteren. Voor de medewerkers absoluut geen routineklus! Vanwege de hoogte van de bouwplaats en de grootte van het gebouw is het zelfs een flinke uitdaging. Gisteren was de officiële start van de bouw en als alles volgens planning verloop is de feestelijke heropening in mei 2024.

Wat er gaat veranderen?

Vanaf het voorjaar van 2024 kunnen bezoekers vanuit het vernieuwde bergstation op de gletsjer een 280 graden uitzicht verwachten. De binnenkant van het bergstation wordt opnieuw ingericht met vooral natuurlijke materialen en er worden zo’n 230 zitplaatsen gecreëerd in het gebouw. Er komt een nieuw restaurant en een uitgebreide lounge op de bovenste verdieping. Ook wordt er een terras en een evenementenlocatie gebouwd. Hier kun je straks de ‘hoogste’ feestjes van Stiermarken en Oberösterreich bijwonen. Wat er daarnaast bijzonder is aan het project? Op een oppervlakte van 633 vierkante meter aan de buitenkant van het bergstation worden zonnepanelen geplaatst. Deze gaan in de toekomst zo’n 80% van de stroom voor het gebouw opwekken. Het gaat dan om een maximaal vermogen van 125 kWp en een verwacht jaarlijks vermogen van ongeveer 100.000 kWh/jaar.

Beperkte openingstijden

Over het algemeen is het niet mogelijk om de Gletscherbahn te gebruiken tot mei 2024. Wel zijn er een aantal uitzonderingen. Zo is het in oktober een paar weken mogelijk voor trainingsgroepen om op de gletsjer te langlaufen. Met Kerst 2023 en in de eerste week van het nieuwe jaar is het ook mogelijk voor bezoekers om de gondellift te gebruiken. Ook in de schoolvakanties in februari gelden er aangepaste openingstijden voor gasten. Dan zijn zelfs een paar van de attracties op de gletsjer geopend voor bezoek.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in