Nieuwsalert per mail ontvangen

Bijna 2.000 doden in Zwitserse Alpen door lawines sinds 1936

Uit onderzoek van een Zwitsers onderzoekbureau is gebleken dat sinds 1936 bijna 2.000 mensen zijn overleden in de Zwitserse Alpen als gevolg van een lawine. Bizarre statistieken waar door het bureau verder onderzoek naar gedaan is. Zeker als dit vergeleken wordt met de gegevens vanuit Amerika is dit schokkend, want hier zijn sinds 1951 circa 900 personen overleden in een lawine. Beduidend minder!

Ook is uit het onderzoek gebleken dat de meeste van de dodelijke lawines zijn ontstaan door natuurlijke redenen. Dus niet door skiërs of snowboarders die sneeuwplaten lostrappen buiten de geprepareerde pistes. Elk jaar overlijden er gemiddeld 100 personen in het Alpengebied als gevolg van een lawine. Afhankelijk van de sneeuwcondities verschillen de cijfers per jaar. Toch laten de cijfers ook zien dat het aantal lawineslachtoffers laatste jaren beduidend minder zijn geworden. Meer mensen bevinden zich buiten de geprepareerde pistes, maar verhoudingsgewijs gebeuren er minder dodelijke ongelukken. Betere uitrusting, meer kennis en betere voorbereiding zouden daaraan ten grondslag liggen.

Sinds 1936/37 zijn er in de Zwiterse Alpen bijna 2.000 mensen overleden als gevolg van een lawine. Er waren in totaal circa 1.000 lawines die voor deze slachtoffers hebben gezorgd. Grote investeringen in lawinehekken, informatie voorziening over de gevaren, het afsluiten van gevaarlijke gebieden en het bewustmaken van lawinegevaarlijke gebieden hebben er mede voor gezorgd dat het aantal lawineslachtoffers is gedaald.

Hierbij een voorbeeld van skiërs die bij verse sneeuwval veel risico namen buiten de piste. De getroffen persoon had geluk dat zijn skistok boven de sneeuw uit bleef steken waardoor zijn maten hem konden spotten. Onvoorbereid de pistes op loopt vaak slecht af. En hoewel de cijfers de goede kant op lijken te gaan, wil jij echt niet een van de personen worden die toch het loodje legt. 

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in