Oh nee, slecht nieuws voor de portemonnee van après-skiërs! De bier- en wijnprijzen zijn omhoog gegaan in Tirol. En verder omhoog dan de inflatie, zo meldt de Arbeitskammer Tirol. Ook andere drankprijzen zijn gestegen.
Onderzoek prijsverhogingen
Voor de derde keer op rij onderzocht de Arbeitskammer de prijsverhogingen van dranken in de Tiroler horeca. De prijzen stegen gemiddeld met zes procent in vergelijking met vorig jaar. Voor het onderzoek werden de prijsverhogingen van 48 horecazaken in Tirol bekeken.
Bier- en wijnprijzen
Wat voor ons après-skiërs natuurlijk belangrijk is, is de prijsverhoging van bier en wijn. Laten we daar dan maar even mee beginnen. Ten opzichte van vorig jaar kost een klein biertje (0,3 l) 2,58 procent meer. Een groot biertje kost 2,86 procent meer dan vorig jaar. De inflatie in het land is bijna twee procent. Ook de prijzen voor wijn stijgen meer dan de inflatie. Een kwart litertje wijn kost je 2,46 procent meer dan vorig jaar, een wijnspritzer 2,63 procent meer.
Non-alcoholische dranken
Ook de prijzen voor non-alcoholische dranken zijn omhoog gegaan. In Oostenrijk is het heel normaal om een ‘gespritzte’ sap te bestellen, oftewel sap gemixt met koolzuurhoudend kraanwater. En wat opvalt is dat je flink meer gaat betalen voor een drankje gemixt met water. Ter illustratie: een glas pure appelsap van 0,25 l kost je 2,45 procent meer dan vorig jaar, een glas gemixte appelsap maar liefst 3,55 procent duurder. Dat betekent dus eigenlijk dat de prijs van water flink omhoog gaat.
[dfp_native_ad]
Kraanwater steeds vaker op de kaart
Wat de Arbeitskammer ook opvalt, is dat een glas kraanwater steeds vaker op de kaart verschijnt. En bij de horecazaken waarbij kraanwater niet gratis is, betaal je er tussen de 0,30 en 1,50 euro voor. Er zijn echter ook horecazaken waarbij het kraanwater weliswaar op de menukaart staat, maar dat het niet in rekening wordt gebracht als er ook wat anders bij besteld wordt.