Nieuwsalert per mail ontvangen

Autoverlichting overdag verplicht in Zwitserland

LichtenplichtLet op! Vanaf 1 januari 2014 moet je in Zwitserland je autoverlichting overdag verplicht voeren volgens de nieuwe wet voor automobilisten aldaar. Vanaf deze datum is het namelijk verplicht om zowel ’s nachts als overdag met lichten aan te rijden. Alleen de Oldtimers die voor de datum 1 januari 1970 zijn gebouwd, zijn vrijgesteld van deze nieuwe regel.

Deze maatregel is ingevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten. Experts beweren namelijk dat voertuigen beter verlicht moeten zijn. Weiger je toch je lichten aan te zetten overdag dan loop je de kans op een boete van 40 Zwitserse frank, zo’n 33 euro. De autoverlichting overdag verplicht voeren is niet vreemd voor velen. Dat komt omdat deze regel al reeds geldig is in verschillende Europese landen, waaronder: de Scandinavische landen, Italië, Kroatië, Slovenië, Hongarije en Oostenrijk.

In Nederland is het nog niet verplicht om overdag autoverlichting te voeren en wordt dat binnenkort ook niet verplicht gesteld. Wel is het verplicht om bij slecht zicht dimlicht te voeren. Vanaf 2011 moeten overigens ook alle nieuw op de markt te brengen auto’s voorzien zijn van zogenaamde dagrijlampen. Deze lampen springen automatisch aan als de auto wordt gestart. Heb je dus een model van na 2011, dan hoef je je geen zorgen te maken in Zwitserland. Bij een ouder model moet je even opletten als je geen dagrijlampen hebt.

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in