Voor veel wintersporters is de Apfelstrudel de koning van de Oostenrijkse keuken. ’s Ochtends, ’s middags of ’s avonds, dit gerecht smaakt altijd! Uiteraard met veel vanillesaus en een dot slagroom. Natuurlijk mis je dit gerecht ontzettend als je thuis bent en daarom speciaal voor jou: het traditionele recept voor Apfelstrudel.
Want zeg nou zelf, liefde gaat ook door de maag! En dan mag een traditionele Oostenrijkse Apfelstrudel absoluut niet ontbreken. Ook nu je misschien wel thuis zit tijdens de kerstdagen. Duik jij vanmiddag nog even de keuken in?
Ingrediënten recept Apfelstrudel
Ben jij van plan om zelf Apfelstrudel te maken? Volgens de traditionele wijze is dat best wel even een klus, maar de smaak is het helemaal waard! Wil je valsspelen? Koop dan 2 vellen kant en klaar bladerdeeg. Maak die aan elkaar vast en sla het proces van deeg maken en rollen over. Ook lekker! Voor een traditionele Apfelstrudel heb je de volgende ingrediënten nodig:
Het deeg
- 200 gram bloem
- 20 gram zonnebloemolie
- 2 gram zout
- 100 milliliter water
- 100 gram boter
De vulling
- 1 kilo appels (Jonagold)
- 1 theelepel kaneel
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 150 gram gewelde rozijnen (eventueel in Stroh Rum)
- Sap van een halve citroen
Broodkruimmengsel
- 150 gram witbrood
- 10 gram vanillesuiker
- 100 gram boter
Vanillesaus
- 3 eidooiers
- 300 milliliter melk
- 60 gram suiker
- 1 vanillestokje
Bereidingswijze traditionele Apfelstrudel
1: Meng de bloem, olie, zout en water. De boter heb je later pas nodig. Kneed minimaal 10 minuten, tot het deeg zacht en soepel is. Doe het deeg in een kom en dek het af met een theedoek. Laat minimaal 30 minuten rusten. TIP: Is je deeg te nat? Voeg wat extra bloem toe.
2: Schil de appels en snijd ze in stukjes. Meng ze in een grote kom met kaneel, rozijnen, suiker en citroensap. Roer door en zet het mengsel apart.
3: Verwijder de korstjes van het brood en snijd alles zo fijn mogelijk. Het moet een soort grof kruim worden (tip: keukenmachine!). Smelt de boter in de pan en voeg de suiker en vanillesuiker toe. Bak de broodkruimels goudbruin en krokant. Laat daarna uitlekken op keukenpapier.
4: En dan nu de moeilijkste stap. Je moet het deeg superdun uitrollen. Dit doe je door een schoon tafellaken op tafel te leggen. Bestrooi dit dun met bloem en rol het deeg uit. Gebruik je handen om het deeg nog verder uit te trekken. Je moet er bijna doorheen kunnen kijken. Het eindresultaat is een deeglap van ongeveer 1 bij 1 meter.
5: Smelt de boter en smeer het deeg in. Leg op 20 cm van de zijkant een baan met broodkruim. Doe daar het appelmengsel op. Vouw de lap van 20 cm over de appels en vouw daarna de zijkanten terug. Gebruik het tafelkleed om de Apfelstrudel verder op te rollen.
6: Leg de Apfelstrudel op de bakplaat en bestrijk met gesmolten boter. Schuif hem in de oven en bak het geheel 40 tot 60 minuten in een oven van 190 °C.
7: Maak nu de vanillesaus. Halveer hiervoor het vanillestokje en schraap het merg eruit. Doe dit samen met het vanillestokje, de melk, room en suiker in een pan. Verwarm tot de suiker is gesmolten. Roer ondertussen het eigeel glad met een garde. Voeg het melk/roommengsel toe aan het eigeel, meng dit goed en giet het terug in de pan. Verwarm tot de saus de gewenste dikte heeft. Blijf roeren!
8: Haal de Apfelstrudel uit de oven, snijd er een plak af en serveer met warme vanillesaus (en slagroom).
Guten apetit!
Ook lekker
Heb je de Apfelstrudel gemaakt en wil je nog een heerlijk gerecht koken? Wat dacht je van het traditionele recept voor Kaiserschmarrn? Meer wintersport recepten vind je hieronder.