Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Amerikaanse Vail Resorts heeft grootse plannen met skigebieden in Europa

Wintersportredacteur

Na de overname van Andermatt is sinds kort ook Crans-Montana onderdeel van het Amerikaanse Vail Resorts. Deze ontwikkeling staat al jaren op de planning en is nog niet het einde van de grote investeringen van het Amerikaanse bedrijf. Volgens de verantwoordelijke van Vail Resorts over de ontwikkelingen in Europa is Zwitserland nog maar het begin!

Start Vail Resorts in Europa: 2022

Het eerste Europese skigebied werd in 2022 gekocht door het Amerikaanse bedrijf. Vail Resorts beheert een paar van de grootste skigebieden in de VS en deze stap naar Europa was al lang gepland. In het bedrijf waren er al jaren plannen om uit te breiden naar Europa, zowel in Zwitserland als in Frankrijk, Oostenrijk en Italië. De kans bood zich aan om Andermatt over te nemen en dat werd aangegrepen.

Uitbreiding naar Vail Resorts in Europa

Op dit moment heeft de uitbreiding van Vail Resorts in Europa een hele hoge prioriteit voor het bedrijf, zo vertelt Mike Goar in een interview met de NZZ. Recent werd de overname van Crans-Montana aangekondigd. Dit is dus het tweede skigebied in Europa dat onderdeel is van Vail Resorts. Vail Resorts heeft 84% van Remontées Mécaniques Crans Montana Aminona (CMA) overgenomen. Dit is het bedrijf dat de meeste faciliteiten in het skigebied Crans-Montana beheert. Daarbij gaat het om de skiliften, maar ook om vier winkels. Daarnaast heeft Vail Resorts nu ook 100% van SportLife AG en is het eigenaar van 11 restaurants in het gebied. SportLife AG is het bedrijf dat de skischolen in het resort exploiteert.

Lees meer: Amerikaans Vail Resorts neemt Zwitsers skigebied Crans-Montana over

Epic Pass

Met de Epic Pass (jaarskipas van Vail Resorts) kun je alle skibestemmingen van het Amerikaanse bedrijf bezoeken. Veel Amerikanen maken gebruik van deze optie om eens in de Alpen te skiën, nu de Zwitserse skigebieden ook aangesloten zijn. Met de Epic Pass kan er geskied worden in 42 skigebieden in onder andere de VS, Japan en dus ook Europa. Jaarlijks worden er zo’n 2,5 miljoen skipassen wereldwijd verkocht.

Toekomstplannen

Hoewel veel mensen praten over een onzekere toekomst van een wintersport in Europa, denkt de verantwoordelijke van Vail Resorts daar heel anders over. Ze zien de wintersport helemaal niet als een krimpende markt. Dezelfde geruchten gaan rond in Noord-Amerika, maar daar zijn dit seizoen weer recordaantallen qua bezoekers gemeten. Het belangrijkste voor Vail Resorts is dat wintersport toegankelijk en betaalbaar is. Op de lange termijn moeten ook kinderen en gezinnen zo een vakantie kunnen boeken. Dit wil het bedrijf centraal stellen, ook in Europa.

Op dit moment is bekend dat er nog eens zo’n 110 miljoen frank in Andermatt geïnvesteerd wordt. Hiervan is 20 miljoen al uitgegeven aan onder andere sneeuwkanonnen, technologie en gastronomie. Er komen nog twee nieuwe liften. In Crans-Montana wordt er 30 miljoen frank geïnvesteerd. Dit geld gaat ook vooral naar nieuwe sneeuwkanonnen en vernieuwingen bij gebouwen en restaurants. Mogelijk komen er in de toekomst ook nieuwe skiliften. De focus van Vail Resorts ligt vooral bij het winterseizoen.

Gaan de prijzen omhoog in Crans-Montana?

In het interview beantwoordt Mike Goar ook een belangrijke vraag. De prijzen in de VS zijn extreem hoog in vergelijking tot Europa. Of de prijzen in Crans-Montana ook omhoog gaan? Volgens de verantwoordelijke is dat niet zo. Skipasprijzen vergelijkbaar met die in Amerika zouden in Zwitserland niet werken. De prijzen moeten altijd afhankelijk blijven van de omstandigheden in de regio. De nieuwe prijzen worden dus aangepast aan andere skipasprijzen in het wintersportland. Exacte prijzen zijn nog niet bekend.

Ook interessant › Dit zijn de skipasprijzen in alle werelddelen

Amerikanisering van de skigebieden

Volgens Mike Goar werkt Vail Resorts er heel hard aan om de Zwitserse skigebieden vooral niet te Amerikaniseren. De mensen, cultuur en gewoontes worden niet veranderd. Het bedrijf wil diversiteit behouden. Na de aankoop hebben ze naar de lokale bevolking geluisterd en veranderingen worden heel voorzichtig gedaan. Dit betekent soms dat vooruitgang langzaam gaat, maar dat is dan maar zo.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in