Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie

Alles over het gebruik van sneeuwkettingen

Wintersportredacteur

Sneeuwkettingen heb je nodig als je op wintersport gaat. Niet alleen bieden sneeuwkettingen extra grip en veiligheid tijdens winterse omstandigheden, het is in sommige wintersportlanden ook verplicht om ze bij je te hebben. Toch zien veel wintersporters op tegen het gebruik ervan en dat is nergens voor nodig. In dit artikel vertellen we je alles over sneeuwkettingen.

De werking van sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn roestvrijstalen kettingen, gemaakt in allerlei soorten en maten. De kettingen dienen als hulpmiddel om te kunnen rijden op besneeuwde of ijzige wegen. Vooral op steile bergwegen komen ze van pas, maar bij extreme sneeuw of ijzel kan het soms ook voorkomen dat je de kettingen ook op gewone wegen moet omleggen. Winterbanden bieden dan onvoldoende grip. Sneeuwkettingen geven extra grip en zorgen ervoor dat je niet voor nare verassingen komt te staan. Je wilt natuurlijk veilig aankomen op je wintersportbestemming, zonder onnodig gedoe. Hier vind je meer informatie over sneeuwkettingen.

Verschillende soorten en maten

Als je met de auto op wintersport gaat, dan is het verstandig om altijd een setje sneeuwkettingen mee te nemen. Maar waar moet je nou opletten bij de aanschaf? En kies je voor kopen of is huren ook een optie? Sneeuwkettingen worden gemaakt in allerlei soorten en maten. In de loop der jaren is de techniek flink verbeterd en daarom hoeft het omleggen echt niet zoveel moeite meer te kosten. We kunnen de volgende drie verschillende soorten sneeuwkettingen onder scheiden:

  • De standaard sneeuwketting: deze kettingen kun je kopen in verschillende schakeldiktes (9, 10, 12 of 16 mm). Monteren doe je aan de achterzijde van de band en dat kost meer tijd dan de andere twee in dit rijtje. Heb je veel ruimte in de wielkast van je auto, dan is de standaard sneeuwketting geschikt.
  • De loopvlak sneeuwketting: deze ketting is makkelijk en snel om te leggen en ideaal voor auto’s met weinig ruimte in de wielkast. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt deze ketting alleen op het deel van de band dat de weg raakt.
  • De extra dunne sneeuwketting: voor auto’s met weinig ruimte in de wielkast is dit type ketting oplossing. De schakels zijn namelijk slechts 7 mm dik. Omdat je ook deze kettingen aan de achterkant van de wiel moet monteren, kost het wel meer tijd om ze om te leggen.

Huren is mogelijk, maar als je vaak op wintersport gaat en niet elk jaar van auto wisselt, is kopen een goede oplossing. Let er wel op dat je ze na gebruik goed onderhoud. Spoel alles goed af en laat ze goed drogen om roest te voorkomen. Roestige sneeuwkettingen kunnen breken en dat kan zorgen voor flinke schade aan de auto.

Koop hier je sneeuwkettingen

Tips voor het omleggen van sneeuwkettingen

Veel wintersporters zien als een berg op tegen het omleggen van sneeuwkettingen. Logisch, maar nergens voor nodig! Belangrijk is dat je altijd eerst thuis oefent, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Alle kettingen zijn anders, maar de basis is hetzelfde. Lees voor de zekerheid vooraf de gebruiksaanwijzing en vergeet niet om deze mee te nemen. Yvonne legt in onderstaande video uit hoe het moet.

Belangrijk: sneeuwkettingen moet je omleggen om de aangedreven wielen van de auto. Dit kan voor, achter of 4×4 (alle 4) zijn. Je vindt deze informatie in het informatieboekje van de auto.

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Sneeuwkettingen bieden niet alleen extra grip en veiligheid op een besneeuwd of ijzig wegdek, het gebruik ervan is in sommige landen ook verplicht. Sterker nog, als je in deze landen zonder sneeuwkettingen betrokken raakt bij een ongeval, kan de schade op jou worden verhaald. Het kan zelfs voorkomen dat je aansprakelijk wordt gesteld. Hieronder hebben we de plicht per wintersportland op een rijtje gezet. Voor alle landen geldt dat je sneeuwkettingen verplicht bij je moet hebben, ook als je route niet over wegen gaat waar een kettingplicht geldt. Meer regels, tips en uitzonderingen op deze sneeuwkettingenplicht lees je hier.

  • Frankrijk: verplicht op bergwegen als dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Heeft dit verkeersbord een onderbord met de tekst ‘pneus neige admis’, dan zijn M+S winterbanden voldoende.
  • Duitsland: verplicht als dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Je mag dan niet harder dan 50 km/h rijden.
  • Oostenrijk: verplicht als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Iedereen wordt aangeraden om tussen 1 november en 15 april een setje sneeuwkettingen mee te nemen in de auto.
  • Zwitserland: alleen verplicht als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Heeft dit bord een onderbord met de tekst ‘4×4 ausgenommen’, dan hoeven auto’s met vierwielaandrijving niet met kettingen te rijden.
  • Italië: in sommige gebieden is het tussen 15 november en 15 april verplicht om met kettingen te rijden. Dit wordt met een blauw of groen bord aangegeven. Op dit bord staat de tekst ‘obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo’. Dit betekent dat winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn.

TIP: vignet nodig? Koop het vignet Oostenrijk of Zwitserland gewoon online!

Verkeersbord sneeuwkettingen verplicht
Dit verkeersbord geeft sneeuwkettingenplicht aan

10 tips voor het gebruik van sneeuwkettingen

  1. Neem altijd sneeuwkettingen mee als je op wintersport gaat.
  2. Denk bij de aanschaf na over het type spanning. Wil je dit handmatig doen of kies je voor automatisch.
  3. Koop altijd kettingen in de juiste maat. Te kleine of te grote kettingen kunnen je auto beschadigen. De bandenmaat is terug te vinden op de autoband. Twijfel je? Check dit dan even bij de garage.
  4. Zorg voor een zaklamp of hoofdlampje. Sneeuwkettingen onderleggen in het donker is geen makkelijke taak. Laat staan als er nergens een lantaarnpaal te bekennen is!
  5. Moet je kettingen onderleggen? Kies altijd voor een ruime en veilige plek. Bij de verkeersborden waar de sneeuwkettingenplicht wordt aangegeven, is vaak een parkeerplaats te vinden.
  6. Neem hygiënische doekjes mee. Zo kun je na afloop altijd je handen even schoonmaken.
  7. Gebruik oude handschoenen. Het is koud als je sneeuwkettingen om moet leggen en het is zonde om dit klusje met je splinternieuwe Hestra’s te klaren!
  8. Leg een stuk karton onder je knieën. Zelfde verhaal als bij punt 7!
  9. Check altijd of alles goed vast zit. Rijd 10 meter en check daarna alles nog een keer.
  10. Pas je snelheid aan. Over het algemeen mag je tussen de 30 en 50 km/h rijden op sneeuwkettingen. Echter kan dit per ketting verschillend zijn. De maximumsnelheid kun je terugvinden in de gebruiksaanwijzing.
Thuis oefenen op sneeuwkettingen omleggen
Oefen thuis alvast een paar keer!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in