Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Rustige weken wintersport: skiseizoen 2024/2025

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Na ons blog met het onderwerp drukke weken wintersport 2024/2025, hebben we ook gezocht naar de rustige periodes. Wanneer er weinig mensen op de pistes te vinden zijn? Wanneer je stukken van de berg voor jezelf hebt? Dat zijn de rustige weken van skiseizoen 2024/2025. Ben je niet gebonden aan de vakanties? Dan zijn dit fijne periodes om op wintersport te gaan!

Rustige weken wintersport

Sommige periodes is het rustiger dan normaal en daardoor extra fijn op de pistes. Want eerlijk is eerlijk, je wilt natuurlijk liever geen rijen bij de liften, après-ski bars waar je amper in kunt komen en stukken op de piste waar je moet slalommen om de mensen… Soms kom je er niet onderuit, maar als je de keuze wel hebt, dan kiezen de meeste mensen voor een van de rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2024/2025. Dus, wil je weten wanneer je geen drukte op de piste kunt verwachten? Hieronder vind je alles over de rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2024/2025.

Wanneer is het juist wel druk op de piste?

Naast de vakantieweken is het van belang te om te weten dat de drukte op de pistes wordt beïnvloed door verschillende factoren. Als er verse sneeuw valt, ontstaat er vaak een drang bij mensen om een dagje te gaan skiën of snowboarden. Vooral de lokale bevolking besluit dan vaak spontaan om in het weekend of voor een dagje de bergen in te trekken. Hetzelfde geldt voor dagen met mooi weer, vooral in de weekenden kan het dan drukker zijn dan normaal. Ook de populariteit van het skigebied speelt een rol in de drukte. In kleinere, minder bekende skigebieden blijft het over het algemeen het hele seizoen rustig. Daarentegen kan het in populaire en bekende skigebieden vaker voorkomen dat je even moet wachten bij liften.

Te verwachten rustige periodes in de winter 2024/2025:

Vermijd de vakantieperiodes

De drukste weken van het skiseizoen zijn de vakantieperiodes. Deze vallen voor de wintersportlanden allemaal anders en daar moet je rekening mee houden als je een week kiest. Tijdens de periode met kerst is over het algemeen de tweede week het drukst. Met de feestdagen willen de meeste mensen thuis bij de familie blijven en daarom vertrekken ze niet naar het buitenland. Ook in de wintersportlanden, die voor een groot deel erg religieus zijn, zullen er weinig mensen voor een tweede kerstdag op de piste kiezen. Tijdens de tweede week van de vakantie is dit anders, dan zullen veel wintersporters op een mooie dag de piste opzoeken. De eerste week van de kerstvakantie is dus een goeie om de drukte te ontlopen als je alleen in de schoolvakanties weg kunt.

De voorjaarsvakantie is waarschijnlijk komende winter ook minder druk door de verdeling van de Nederlandse schoolvakanties. Officieel heeft Noord-Nederland vakantie in de eerste week en Zuid- en Midden-Nederland tijdens de tweede vakantieweek. In 2025 valt carnaval echter op 2 maart, het kan dus goed zijn dat veel scholen in het zuiden ervoor kiezen om de voorjaarsvakantie een weekje te verschuiven. Zo hebben alle drie de delen van Nederland een andere vakantieweek. Dit geldt echter niet officieel en verschilt dus per school en gebied. Het is dus nog maar afwachten of het hierdoor ook echt rustiger is op de pistes!

Rustige weken wintersport 2024/2025

  • De weken voor Kerst: de meeste skigebieden openen een paar weken voor Kerst en sommige zelfs al in oktober en november. Perfect voor een rustige wintersport!
  • Van 6 januari tot en met 26 februari: na de kerstvakantie zal de rust weer een beetje terugkeren in de meeste skigebieden. Zeker de tweede week van januari is dat het geval. Houd er wel rekening mee dat het in januari in de populaire skigebieden ook buiten de vakantieweken aardig druk kan zijn.
  • De laatste weken van maart: na de voorjaarsvakantie zit de grootste drukte in de skigebieden erop. Toch is maart nog een heerlijke wintersportmaand! De dagen zijn langer, de temperaturen aangenamer en de pistes liggen er meestal nog prima bij. Ideaal voor een zonnige en rustige wintersport dus!
  • Na Pasen: de paasdagen zijn in de meeste skigebieden de laatste dagen van het winterseizoen. Daarna sluit het gros haar deuren en beginnen de voorbereidingen voor het zomerseizoen. Toch is er ook na Pasen nog een aantal gebieden open en je raadt het al: echt druk zal het niet meer worden.
  • De laatste skiweken in april: de skigebieden die nog geopend zijn, zijn heerlijk rustig in april. Er zijn nu eenmaal niet zoveel wintersporters die in april nog eens op wintersport willen.

Lees ook: Skiën met warme temperaturen: 10 tips

Rustige skigebieden per wintersportland

Wat al enorm helpt om de drukte te vermijden is een skigebied kiezen dat niet mega bekend is bij de Nederlanders. Een paar gebieden, vooral Oostenrijkse skigebieden met veel pistekilometers, zijn in de vakantieweken overvol. In het laagseizoen valt het wel mee, maar op verschillende dagen kan het bezoekersaantal flink oplopen. Deze skigebieden zijn niet voor niets bekend, maar daarnaast bestaan er ook een aantal onontdekte parels! Hier is het pas echt rustig op de pistes, zelfs in de vakantieperiodes en het hoogseizoen. Ga jij komende winter een nieuw skigebied ontdekken en wil je de drukte ontlopen? Dit zijn goede opties:

➡️ Rustige skigebieden in de Alpen
➡️ Rustige skigebieden in Oostenrijk
➡️ Rustige skigebieden in Italië
➡️ Rustige skigebieden in Zwitserland
➡️ Rustige skigebieden in Frankrijk

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in