Nieuwsalert per mail ontvangen

3 op de 4 automobilisten niet bekend met regels winterbanden

Winterbanden sneeuw weg konigsleiten

Het is straks weer zo ver. De voorjaarsvakantie nadert en dat betekent dat velen de besneeuwde bergen weer tegemoet zullen rijden. Een aantal uurtjes in de auto voor een heerlijk weekje wintersport. Goed voorbereid start je de vakantie. Althans, dat denk je in ieder geval wel. Maar weet jij eigenlijk wat de regels van winterbanden zijn? Uit onderzoek van Allsecur, uitgevoerd door onderzoeksbureau Team Vier, blijkt dat een grote meerderheid hier toch niet zo goed van op de hoogte is. En dit terwijl de risico’s van het rijden zonder winterbanden groot kunnen zijn. 

Team Vier heeft in december 2016 onderzoek gedaan naar de bekendheid van regels omtrent winterbanden. 904 Nederlandse automobilisten kregen vragen voorgeschoteld over de regels van autorijden tijdens de winter in het buitenland. De landen Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Oostenrijk, Zwitserland en Italië zijn meegenomen in het onderzoek. Benieuwd naar de resultaten?

Toch niet wat je dacht?

Iets meer dan de helft van alle wintersporters die met de auto gaat, zegt te weten alle regels betreft winterbanden goed te kennen. Echter zijn de correcte regels maar bij 26% van deze groep ook daadwerkelijk bekend. Mannen denken vaker deze regels goed te kennen dan dat vrouwen dit doen. Veilig zijn winterbanden altijd, maar verplicht in ieder land is het bij lange na niet.

Oostenrijk en Duitsland over het algemeen bekend

Oostenrijk is het populairste wintersportgebied onder Nederlanders. 1 op de 3 ondervraagde Nederlandse automobilisten is hier wel eens op wintersport geweest of heeft de intentie om dat te doen. De regels in zowel Oostenrijk als Duitsland zijn het meest bekend, wat bleek uit onderzoek. Maar liefst 74% van de wintersporters die met de auto de besneeuwde bergen bezoekt, weet dat winterbanden in Oostenrijk in de winter verplicht zijn bij winterse omstandigheden. 78% van de Nederlandse automobilisten die op wintersport gaat, is ervan op de hoogte dat deze regel in Duitsland tevens verplicht is.

 

Wanneer je niet met winterbanden in Oostenrijk rijdt

Veel automobilisten die op wintersport gaan, weten dat in Oostenrijk winterbanden verplicht zijn van 1 november t/m 15 april bij winterse omstandigheden. Maar als je wat dieper ingaat op de gevolgen van het niet aan deze regels houden, blijkt toch een grote groep weer niet veel van het onderwerp af te weten. Je bent namelijk niet alleen aansprakelijk voor ongevallen en aanrijdingen. Ook worden er flinke boetes voor uitgedeeld. Boetes in dit prachtige wintersportland kunnen een dure grap zijn. De prijzen verschillen namelijk van €35,- tot €5.000,-.

Verplicht of niet verplicht?

De regels die aangehouden worden in overige wintersportlanden als Frankrijk, Italië en Zwitserland, zijn bij weinig Nederlandse automobilisten bekend. Meer dan de helft denkt dat winterbanden in Zwitserland verplicht zijn. 1 op de 5 mensen gaat uit van het feit dat dit tevens het geval is in Italië en Frankrijk. Niets blijkt minder waar. In al deze drie landen geldt de verplichting van winterbanden alleen op de wegen waar dit met een verkeersbord aangegeven is. Een kleine groep Nederlandse automobilisten was zich er niet van bewust dat in Nederland en België alleen een aanbeveling geldt voor winterbanden.

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in