beginnende skiër

© Skiinformatie.nl

15 fouten die beginnende skiërs maken

Zonder uit te kijken je omdraaien met de ski’s op je schouder, iets belangrijks vergeten of de weg kwijt raken. Het is ons allemaal wel eens overkomen toen we als beginnende skiër op wintersport gingen. Echter, zijn er ieder jaar weer mensen die voor het eerst gaan en die dezelfde fouten maken. Daarom zetten we de meest gemaakte fouten van beginnende skiërs hieronder voor je op een rijtje. Dus wees even lief en help die ene vriend of vriendin alvast met het voorbereiden op de eerste wintersport.

Fouten

Fouten zijn er om van te leren en dat komt op de piste ieder jaar weer goed naar voren. De eerste keer met ski’s lopen, voor het eerst met de skilift en ga zo maar door. Bij de ervaren wintersporters ziet het er allemaal zo makkelijk uit, al wijst de praktijk voor de beginnende skiërs vaak anders uit. Die lange latten zijn dan toch opeens behoorlijk lastig. Wil je nu als beginnende skiër deze winter geen attractie zijn, lees dan snel verder. Hieronder worden namelijk de 15 meest gemaakte fouten door beginnende wintersporters toegelicht. Zo kom jij straks zonder problemen de wintersport door.

1. Het vergeten van de skipas

Sta je bij het liftpoortje, gaat hij niet open. In alle mogelijke bewegingen probeer je het kaartje dat in je jas zit te scannen. Puntje bij paaltje blijkt dat die skipas helemaal niet in die jas zit. Je vond het namelijk nodig om vanochtend een andere ski-jas aan te trekken Dat wordt terug naar het chalet en je pas ophalen.

2. Paniek bij het instappen van de lift

Heb je inmiddels je pas, dan moet je de gondel nog in. Die ski’s moeten toch echt niet in de gondel, die mogen in de houder aan de deur. Het er in zetten is nog wel een hele kunst, aangezien de lift maar door blijft draaien. Staan ze er eindelijk in, dan is het opschieten met instappen, anders gaan je ski’s straks naar boven zonder jou.

3. Ski’s dragen

Als volleerd vakman draag jij je ski’s op je schouder. Eitje. Tot een van je vrienden roept en je je snel omdraait. Oeps, zo je ski’s in de nek van je buurman. Sorry! Snel draai je terug en krijgt iemand anders een zwieper van je ski’s. Pff wat een gedoe.

ski's dragen
Het ziet er zo makkelijk uit om je ski’s te dragen, maar in de praktijk blijkt het toch anders…

4. Problemen met ski’s onderklikken

Sta je eindelijk zonder kleerscheuren op de berg, moet je die ski’s onderklikken. Vol goede moed stop je je teen in de binding, dan blijkt die ski niet aan te gaan. Hoe kan dat nu weer? Ze hebben vast die ski’s verkeerd afgesteld. Dat er wel eens sneeuw onder je schoenen kan zitten, wordt even vergeten.

5. Problemen met ski’s uitdoen

Na het gestoei om ze in de ochtend aan te krijgen, moeten ze in ’s middags weer uit voor de lunch. Dit is alleen niet zo eenvoudig als je niet weet hoe dit moet. Je moest ergens op drukken, maar wat ook al weer? Een half uur verder heb je het gevonden. Je kunt je binding opendoen door op de achterkant te duwen.

Even de achterkant van je binding naar beneden drukken en je stapt zonder problemen uit je ski’s

6. Ze kennen de regels van de restaurants niet

In de ochtend heb je bij het ontbijt alvast broodjes meegenomen, zodat je geen dure lunch in een berghut hoeft te kopen. Na het skiën loop je vervolgens naar een terrasje in de zon om daar lekker je bammetje op te eten. Vervolgens stormt er een boze bediende op je af dat je daar niet mag zitten met je eigen eten. Oeps…

7. Zonnebrand vergeten

Je kunt het belang van zonnebrand niet duidelijk genoeg aan beginnende skiërs uitleggen. Het is echt een MUST. Of het nu zonnig is, bewolkt is of sneeuwt, die zonnebrand heb je altijd nodig. De speciale zonnebrand voor de winter beschermt tegen het verbranden door de reflecterende sneeuw, maar ook tegen de kou. Niet vergeten dus!

8. Al die spullen

Het lijkt wel alsof je op wintersport altijd heel veel spullen mee moet nemen. Skikleding en skimateriaal, een skipas, goggles, muts, telefoon, zonnebrand, eten, drinken en ga zo maar door. Je doet er ook goed aan om alleen dat mee de piste op te nemen wat je echt nodig hebt. Laat vooral geen dingen aan je tas bungelen en neem geen scherpe voorwerpen mee. Dat voorkomt een hoop verwondingen.

9. Verdwaald

Ben je lekker aan het skiën, heb je plotseling geen idee meer waar je bent. Moest je hier nu links- of rechtsaf? Gelukkig had je wel een kaart meegenomen. Er is alleen wel een ander probleempje, je moet die kaart wel kunnen lezen. Houd dus goed in de gaten waar je heen skiet en vraag desnoods hulp bij de lift.

10. Struggles met de kaasfondue

Na de nodige uurtjes inspanning ben je wel toe aan een warme maaltijd. Het wordt de kaasfondue, echter blijkt het eten toch wat lastiger dan gedacht. Die slierten kaas blijven overal aan plakken. Voor je het weet ben je letterlijk én figuurlijk een Hollandse Kaaskop.

11. Je slaat door in het après-skiën

Na een lange dag ga je eindelijk de après-ski in. Jullie zitten gezellig met z’n allen aan een drankje en het ene biertje na de ander tik je naar binnen. Je vergeet alleen even dat je ook nog naar beneden moet skiën en de volgende dag ook weer fris op de ski’s moet staan. Gelukkig is berglucht in combinatie met een dikke vette schnitzel het perfecte medicijn tegen de kater…

12. In het chalet gaat het feestje nog even door

Op tijd naar bed is voor watjes. Als je terugkomt in het chalet gaat jullie feestje nog even door. Schenk die glazen maar vol! Vervolgens ga je veel te laat slapen en word je de volgende ochtend moe wakker met een flinke kater. Dat wordt een zware dag!

13. Vergeten om je spullen te drogen

Na wat opstartproblemen sta je dan toch op de piste. Je komt er alleen achter dat je vergeten bent om je spullen te drogen. Je skischoenen zijn ijskoud omdat ze nog nat zijn van de dag ervoor en ook je handschoenen zijn nog drijfnat. Wat een vreselijk begin van de dag.

handschoenen
Vroeg aan de koffie om daar je handschoenen maar een beetje te laten drogen.

14. Je staat in de weg

Als beginnende skiër moet je nog een beetje je plek vinden op de piste. Hierdoor presteer jij het keer op keer om andere mensen in de weg te staan. Je denkt even uit te rusten, maar precies op dat moment wil die snowboarder op die plek zijn gave move doen. Sorry! Hierbij geven we je dus alvast één wintersportetiquette mee: stilstaan doe je aan de zijkant van de piste.

15. Je krijgt knikkende knieën van zwarte pistes

Zodra je een zwarte piste ziet, begint het voor jou al te duizelen. Je hebt je handen immers al vol aan de blauwe of rode piste. Niet zo gek ook dat je bij de gedachte aan een zwarte piste al knikkende knieën krijgt. Geen zorgen, de meeste zwarte pistes kun je ontwijken via een pad of andere makkelijkere piste. Laat iedereen maar lekker praatjes hebben, doe wat je zelf het prettigst vindt.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?