Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zwitsers skigebied blaast nieuw leven in steilste piste door tunnel te graven

Wintersport in Les Diablerets en Glacier 3000 in Zwitserland

© Alpes Vaudoises, Roman Tyulyakov

Wintersportredacteur

In het Zwitserse skigebied Les Diablerets/Glacier 3000 wordt er hard gewerkt aan een constructie om nieuw leven te blazen in een van de meest extreme pistes ter wereld. De gitzwarte afdaling Pierres Pointes was al jaren niet meer toegankelijk, maar daar wil het skigebied nu verandering in brengen. Door een tunnel dwars door de berg heen te bouwen, moet de piste weer bereikbaar worden en kunnen (vergevorderde) wintersporters zichzelf hier weer op de proef stellen.

Heropening van een van de steilste pistes ter wereld

De piste Pierres Pointes, dat in het skigebied Les Diablerets/Glacier 3000 ligt in Zwitserland, is zwarter dan zwart te noemen. Met een hellingspercentage van 88% aan de bovenkant overtreft deze afdaling bekende klassiekers als de Harakiri (78%) en Black Ibex (87,85%). Het is hiermee een van de meest extreme, dan wel steilste pistes ter wereld. Maar al sinds 1999 is deze niet meer toegankelijk.

De piste is ooit aangelegd in 1963 maar door de bouw van een lift werd de toegang moeizaam. Alleen via een ijzig en smal tussenpad vanaf de top van de Sex Rouge was de piste bereikbaar. Een route die niet geheel zonder risico’s was. Daarop heeft het skigebied in 1999 besloten de piste te sluiten. Vijf jaar geleden kwam echter het idee om de Pierres Pointes nieuw leven in te blazen en inmiddels zijn ze druk bezig met de constructie.

Tunnel dwars door de berg

Momenteel wordt er hard gewerkt aan een tunnel die dwars door de berg zal steken. De doorgang zal een lengte hebben van 260 meter en 2,5 meter breed worden. Via een synthetisch glij-oppervlak zullen skiërs en snowboarders dan eenvoudig de tunnel door kunnen glijden. Deze investering van 2,5 miljoen CHF maakt het mogelijk voor wintersporters om zich weer te wagen aan de zeer uitdagende zwarte afdaling. Naar verwachting is de tunnel vanaf december open.

Ook interessant: Skigebied uitgelicht: wintersport in Les Diablerets/Glacier 3000

Wintersport in Les Diablerets/Glacier 3000

Het skigebied Les Diablerets/Glacier 3000 ligt in de Zwitserse Alpes vaudoises en biedt optimale sneeuwzekerheid dankzij de gletsjer en hoge ligging. De resorts bieden meer dan 132 km aan pistes die zowel uitdagend zijn als toegankelijk voor minder gevorderde wintersporters. Niet alleen kun je er fijn skiën, er zijn ook andere bijzondere activiteiten die je hier kunt doen. Een voorbeeld is een wandeling over de Peak Walk by Tissot, een bizarre hangbrug die twee bergtoppen met elkaar verbindt op ruim 3000 meter hoogte.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in