Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zaterdag de ergste wisseldag uit de geschiedenis?

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Zaterdag stond in het teken van sneeuwval, lange files en enorme drukte op de snelwegen. Dit is normaal, want de naam ‘zwarte zaterdag’ is niet voor niks in het leven geroepen. Toch was het afgelopen weekend wel heel erg extreem en spreken veel reisorganisaties over de ergste zaterdag uit de geschiedenis. Veel Nederlanders zijn afgelopen weekend gestrand in Frankrijk en Duitsland en hebben ruim 30 uur over de heenreis gedaan. Er wordt dan ook gesproken over de ergste wisseldag uit de geschiedenis.

De Franse overheid heeft aangegeven dat slechts 7.000 van de 36.000 wintersporters uiteindelijk hun wintersportbestemming hebben bereikt op zaterdag. Toen zondag de ergste sneeuwval over was, waren de omstandigheden misschien nog wel slechter. Mensen waren gefrustreerd door de omstandigheden en zaten volkomen uitgeput achter het stuur. Had dit voorkomen kunnen worden is dan ook de vraag die door veel mensen gesteld wordt. Het geven van een duidelijk antwoord op deze vraag is lastig, want de mensen hebben ook heel veel pech gehad. Uiteraard zou het verstandiger zijn geweest als je op donderdagavond of vrijdagochtend was gaan rijden, maar dit is simpelweg niet voor iedereen mogelijk.

Zaterdag staat altijd in het teken van drukte op de snelwegen. Ook wij schreven hier over, want in Europa waren veel gebieden met code oranje gemarkeerd. Dat de sneeuwval zulke extreme gevolgen ging hebben dat had niemand verwacht. Naast de enorme sneeuwval waren de wegen enorm glad en botsten richting La Plagne twee bussen op elkaar wat vervolgens resulteerde in een file van 10 kilometer lang. Daarnaast is een 27-jarige man overleden, omdat zijn voortuig van de weg afgleed en vervolgens in een 200 meter diep ravijn stortte. Om mensen hulp te bieden had de Franse overheid sportzalen ter beschikking gesteld waar mensen konden overnachten. Veel mensen hebben er dan ook ruim 30 uur over gedaan om uiteindelijk bij hun eindbestemming te arriveren.

De wisseldag tussen kerstmis en nieuwjaar 2014 gaat de geschiedenis boeken in als één van de slechtste wisseldagen ooit. Of er dingen beter geregeld hadden kunnen worden? Uiteindelijk weet niemand het juiste antwoord, maar één ding is zeker. Van deze dramatische wisseldag hebben ook de hulpdiensten geleerd!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in