Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Witte Kerst ondanks alle regen? Volgens weerexperts is het 50/50!

Wintersport met kerst

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Wat een rollercoaster is december 2023 tot nu toe qua weer. Waar we vooraf werden gewaarschuwd voor een mild begin van de winter, is er aan het begin van de maand het tegenovergestelde gebeurd. Het vroor, sneeuwde als een gek en de condities in de skigebieden waren voortreffelijk. Nu is er een minder ideale periode aangebroken en regent het in de dalen van de wintersportlanden. Maar, de kans op een witte Kerst mag nog zeker niet afgeschreven worden. In dit weerbericht een samenvatting van verschillende weerexperts.

Op dit moment: dooi en regen

Hoeveel van de sneeuwdump van eind november/begin december er blijft liggen in de Alpenlanden? Dat is de grote vraag waar veel wintersporters antwoord op willen. Verschillende deskundigen doen een vroege weersvoorspelling voor de kerstdagen. Op dit moment zijn de condities niet ideaal, maar gelukkig lijkt daar vanaf donderdag weer wat verandering in te komen. In veel dalen verandert het winterse landschap naar druilerig groen/bruin. Tot en met morgen blijft het flink regenen, in het zuiden van Duitsland is er zelfs overstromingsgevaar. Er valt ook zeker een bak met sneeuw uit de lucht, maar dit is alleen op hoogte. De sneeuwgrens ligt tussen de 1800 en 2300 meter hoogte.

Witte Kerst in de skigebieden?

Verschillende weerexperts doen uitspraken in de Duitse onlinekrant Merkur. Volgens Jan Schenk van Weather Talk hangt of we een witte Kerst beleven in de skigebieden af van de invloed van het hoge- of lagedrukgebied. Als de lucht zich meer verplaatst naar het westen, dan is de kerstperiode waarschijnlijk groen en mild. Maar verschuiven de drukgebieden zich meer richting het oosten, dan is de kans op een witte Kerst zelfs hoogstwaarschijnlijk. De huidige voorspellingen wisselen al sinds begin december, daarom is het zo moeilijk om een duidelijke uitspraak te doen. Het is 50/50 of de Kerst echt wit wordt in de wintersportgebieden of niet.

Eerst nog mild, vanaf donderdag kouder

Het huidige weerbeeld blijft aldus Dominik Jung van wetter.net wel eerder mild en nat dan winters. Pas vanaf donderdag 14 december koelt het weer een beetje af in het Alpengebied, maar niet genoeg voor nog een bak met sneeuw tot in de dalen. Deze weerexpert houdt de lange termijn voorspelling van 2023/2024 aan. Deze laat zien dat december gemiddeld zo’n 2 graden warmer wordt dan het weergemiddelde tussen 1991 en 2020.

Sneeuw in Nederland met Kerst?

De kans op een witte Kerst in Nederland is nog kleiner in vergelijking tot de Alpenlanden. Volgens de huidige voorspellingen is de kans groot dat het niet eens meer gaat vriezen tot 2024 in Nederland. Een witte Kerst in Nederland is al zo’n 13 jaar geleden. Toen kleurde het landschap echt helemaal wit. Twee jaar geleden hadden we ook een klein wit laagje, maar vaak is het met de kerstdagen vooral mild en zacht met temperaturen boven de nul graden. Volgens Weeronline is er een kans van zo’n 7% dat we hier een witte Kerst zullen beleven. De temperaturen gaan wel nog iets dalen tot het einde van het jaar, maar echt winters wordt het volgens de huidige voorspellingen niet meer. Met Kerst wordt het waarschijnlijk zacht met temperaturen in de dubbele cijfers…

phone_iphone

Volg je ons Whatsapp-kanaal al?

Wil je bericht ontvangen zodra we een belangrijk artikel plaatsen op onze website? Dat kan gaan over verse sneeuw, ontwikkelingen in de wintersportwereld of ander belangrijk nieuws wat te maken heeft met de skigebieden. Super handig, zo mis je niets! Via deze link ga je naar het kanaal en kun je op ‘volg’ klikken ›

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in