Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Regenachtig begin van de week: risico op overstromingen in de Zuid-Duitse Allgäu

Regen

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De komende drie dagen zijn qua weer betreft verre van ideaal. Na de vele sneeuwval van de afgelopen dagen, krijgen de Alpenlanden te maken met warmere lucht, dooi en heel veel regen. Veel sneeuw valt er ook, maar pas ruim boven 2000 meter hoogte. In de Zuid-Duitse Allgäu is inmiddels een waarschuwing voor overstromingen afgegeven.

Brengt dit weernieuws de kerstvakantie in gevaar? Gelukkig is de opwarming niet van lange duur. Vanaf woensdag keert koude lucht terug naar de Alpen, waardoor de sneeuwgrens daalt en er ook op de lagere pistes sneeuw valt. In dit weerbericht praten we je bij.

Heel veel regen en storm vandaag

De nieuwe week begint kletsnat en dat heeft alles te maken met een westelijke stroming die zachte, vochtige Oceaanlucht naar de Alpenlanden stuurt. In eerste instantie merken vooral de Franse en Zwitserse Alpen daar veel van (westkant Alpenhoofdkam). In Frankrijk ligt de sneeuwgrens op dit moment tussen 2200 en 2500 meter hoogte. Meteofrance meldt dat er tot en met vanavond 70 tot 100 mm regen kan vallen in de Savoie, Haute-Savoie, en oostelijke Isère. Dat is een hele bak met regen in de dalen, maar op hoogte wel een halve meter sneeuw.

Ook in het Zwitserse Wallis ligt de sneeuwgrens hoog, tussen 1800 en 2300 meter hoogte. Op 2000 meter hoogte is het +2 °C en alleen op grote hoogte kan 30 tot 35 cm sneeuw vallen. Aan de noordkant van de Alpen blijft het iets langer koud. Hier ligt de sneeuwgrens rond 1500 meter hoogte, maar deze stijgt in de loop van de dag naar zo’n 2000 meter hoogte. De wind waait krachtig tot stormachtig en in windgevoelige gebieden smelt de sneeuw snel weg.

Risico op overstromingen in de Allgäu

Vanwege de voorspelde hevige regenval en dooi heeft men in de Allgäu een waarschuwing voor overstromingen afgegeven. Onder andere in de steden Kempten en Kaufbeuren en de districten Ostallgäu en Oberallgäu is de waarschuwing van kracht. De waterstanden stijgen rap, waardoor rivieren en beken buiten hun oevers kunnen treden.

Nog meer neerslag op dinsdag

Vannacht neemt de neerslag tijdelijk in intensiteit af, maar niet voor lang. Morgen stroomt er opnieuw vanuit het westen zachte, vochtige lucht het Alpengebied binnen. Frankrijk en Zwitserland krijgen het weer zwaar te verduren. Oostenrijk minder, aangezien daar vannacht koelere lucht het land binnenstroomt. In Frankrijk en Zwitserland ligt de sneeuwgrens tussen 1800-2300 meter hoogte, in Oostenrijk en in het oosten van Zwitserland tussen 1400-1800 meter hoogte.

Kouder vanaf woensdag

Op woensdag valt er eerst nog een flinke bak met regen, maar daarna wordt het geleidelijk koeler. De sneeuwgrens daalt naar 1000-1500 meter hoogte en komt ’s nachts nog lager uit. Helaas zullen we op deze dag veel groene dalen zien en alleen op grote hoogte ruim een meter verse sneeuw. Donderdag kan er opnieuw een dik pak sneeuw vallen en nu ook lager, tussen 500-1000 meter hoogte. Ook vrijdag is er nog een vlok sneeuw mogelijk en daarna keert de rust terug met volop ruimte voor de zon tot in ieder geval begin volgende week.  

Zuid-Alpen komen er goed vanaf

De zuidkant van de Alpenhoofdkam komt er de komende dagen goed vanaf en dan vooral Italië. In de Dolomieten valt vandaag en morgen nauwelijks neerslag, pas op woensdag valt hier neerslag van betekenis. Verder blijft het overwegend zonnig en droog.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in