Nieuwsalert per mail ontvangen

Winterbandentest 2013

Winterbandentest 2013Elk jaar is het weer de vraag welke fabrikant de beste winterband heeft ontwikkeld. Natuurlijk claimt elk merk dat zijn band het beste is, maar gelukkig zijn er onafhankelijke organisaties met veel verstand van zaken die de proef op de som nemen voor ons. De ANWB en AutoWeek hebben zich wederom flink verdiept in de materie en hebben de resultaten van hun test inzichtelijk gemaakt. Goed nieuws: winterbanden worden steeds beter volgens de ANWB. Laten we de resultaten van deze twee testen eens naast elkaar leggen.

ANWB Winterbandentest
De Nederlandse toeristenbond concludeert naar aanleiding van haar test dat vooral de grip op nat wegdek en bij sneeuw is verbeterd, wat goed nieuws is voor de wintersporters. Daarnaast worden de winterbanden ook steeds zuiniger, dus loont het sneller om de seizoensbanden aan te schaffen. Twee populaire maten zijn in de test onderzocht, de maten 185/60 R15T en 225/45 R17H. De eerstgenoemde maat wordt onder auto’s zoals de Alfa Romeo MiTo, Citroën C3 en VW Polo gemonteerd. De tweede maat matcht normalerwijs met auto’s als de Skoda Octavia, BMW 1-serie, VW Golf en Renault Mégane.

In de winkel worden banden vaak aangeduid met een snelheidscodering. Bij de 225/45-maat gaat het om de coderingen H (tot 210 km/h) en V (tot 240 km/h). Volgens de ANWB is het verstandig om voor de eerste codering te gaan, omdat die de beste prestaties levert in de sneeuw. Dat is ook meteen de reden dat dit type banden getest is. Alle banden zijn getest op prestatie in droge, natte, besneeuwde, en ijzige omstandigheden en daarnaast is gekeken naar geluid, verbruik, slijtage en prestatie bij hoge snelheid.

anwb-logoDe top drie in de maat 185/60 R15T is geworden:
1. Continental WinterCtc TS850
2. Dunlop Winterresponse-2
3. Michelin Alpin A4

In de maat 225/45 R17H zijn dit de winnaars.
1. Continental WinterCtc TS850
2. Bridgestone Blizzak LM-32 S
3. Michelin Alpin A4

Uitgebreide testuitslagen per bandenmaat vind je hier:
– Bandenmaat 185/60 R15T
– Bandenmaat 225/45 R17H

AutoWeek Winterbandentest
De bandenmaat die AutoWeek voor ons getest heeft is 195/65 R15. In tegenstelling tot de ANWB beweren zij dat dit de populairste maat is, dus daar beginnen de verschillen. In de test zijn 15 winterbanden meegenomen, die zijn voortgekomen uit een voorselectie. Autoweek benoemt deze 15 winterbanden allemaal als winnaars, maar uiteraard kan er – zoals Henny Huisman al voorspelde – maar één de winnaar zijn. Dat is de Michelin Alpin A4 geworden.

Autoweek logoDe top drie volgens het testteam van AutoWeek in de maat 195/65 R15:
1. Michelin Alpin A4
2. Pirelli Winter 210 Snowcontrol 3
3. Continental WinterCtc TS850

Meer weten over de test? Alle uitslagen staan in AutoWeek 45 (6-13 november).

Conclusie
Hoewel er nu voor drie maten een ‘beste’ band is benoemd, zijn er twee banden die voor alle maten goed scoren: de Michelin Alpin A4 en de Continental WinterCtc TS850. Michelin en Continental kunnen hiermee de winnende merken van dit jaar genoemd worden. Bekijk voor de aanschaf van je nieuwe bandenset de lijsten nog eens en bedenk welke eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn aan een band. Drive safely!

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in