Nieuwsalert per mail ontvangen

Winterbanden verplicht in Oostenrijk vanaf 1 november

winterbanden duitsland

Vanaf morgen moet je in Oostenrijk verplicht de winterbanden onder je auto hebben zitten bij winterse omstandigheden. Heb je dat niet, dan kun je op een fikse boete rekenen. Ook kan de politie je verbieden verder te rijden.

In Oostenrijk moeten personenauto’s van 1 november tot 15 april bij winterse omstandigheden de winterbanden gemonteerd hebben. Dat betekent dat je in die periode niet op zomerbanden mag rijden over sneeuw, ijs of modder. Een dergelijke verplichting is in Oostenrijk niet zo gek, zeker niet met z’n grote kans op sneeuwval en de aanwezige bergwegen. Ook in Nederland is het overigens slim om winterbanden onder te leggen, want onder de 7 graden verslechtert de grip van zomerbanden op het asfalt.

Autobestuurders die zich niet aan de regel houden worden flink gestraft door de Oostenrijkse politie. Een boete kan oplopen tot wel 5.000 euro. Als de verkeersveiligheid in het gedrang is gekomen naar aanleiding van het niet in acht nemen van de winterbandenplicht dan mag de politie nog harder optreden. Zo kan de politie de autosleutel in beslag nemen of technische mankementen aanbrengen om te verhinderen dat de overtreder verder rijdt.

Winterbanden verplicht op wintersport
Als je op wintersport gaat is het meer dan slim om winterbanden onder je auto te monteren. Per land gelden andere regels over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Informeer jezelf daarover voordat je de reis naar je skibestemming maakt. Op de website van de ANWB staan de regels duidelijk omschreven.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in