Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wanneer is het tijd om je winterbanden te verwisselen?

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Sinds dit weekend is officieel het winterseizoen geëindigd en is de lente begonnen. Tijd om eens te bespreken wanneer het tijd is om je winterbanden te verwisselen! Hoewel je nog prima op wintersport kunt en we graag nog even doen alsof het nog lekker kan gaan dumpen, heeft de lente nu toch echt haar intrede gemaakt. Ook in de skigebieden. Maar wanneer kun je nu het beste je winterbanden verwisselen voor zomerbanden? Je leest het in dit artikel!

Dat de winter nu voorbij is, betekent niet automatisch dat het skiseizoen voorbij is. Zo kun je eind maart of in april nog prima genieten van een weekje op latten. De meeste skigebieden sluiten hun pistes na Pasen, dus tot die tijd is een weekje skiën absoluut nog mogelijk. Zo kun je onder andere in het Zillertal nog een fantastische week in de zon beleven, maar ook een wintersport in het Ötztal waar tal van spectaculaire evenementen plaatsvinden, behoort tot de mogelijkheden.

Lees ook: de 10 beste skigebieden waar je tot eind april nog kunt skiën

Winterbandenplicht tot half april

Ga je komende weken nog met de auto naar Oostenrijk, houd er dan rekening mee dat er bij winterse omstandigheden een winterbandenplicht geldt tot tenminste 15 april. Staat er dus nog een weekje naar het Alpenland op de planning, verwissel je winterbanden dan niet te vroeg voor zomerse exemplaren. Bovendien kan het na die datum voorkomen dat er opnieuw een winterbandenplicht is. Bijvoorbeeld als het land opeens te maken krijgt met sneeuwval. In dat geval wordt de plicht altijd aangegeven met een bord. Hoewel de kans klein is, is dat wel iets om rekening mee te houden mocht je rond Pasen nog op wintersport naar Oostenrijk gaan. In Duitsland geldt een winterbandenplicht bij winterse omstandigheden (zonder einddatum). In Frankrijk geldt de winterbandenplicht tot en met 31 maart, in Zwitserland is er geen wettelijke regeling voor.

Winterbanden verwisselen voor zomerbanden

Ga je niet meer richting de Alpen, dan is de kans vrij klein dat je op eigen bodem nog te maken krijgt met winterse omstandigheden. Tijd dus om de winterbanden te verwisselen voor zomerbanden, toch? Dit hangt helemaal af van de temperatuur. Winterbanden presteren over het algemeen het beste bij een temperatuur van onder de 7 ℃. In Nederland is dat vaak het geval in de periode van november tot en met maart, maar het kan ook zomaar in april nog flink koud zijn. Andersom geldt hetzelfde: zomerbanden zijn het beste te gebruiken boven de 7 ℃. Nu is het afgelopen tijd prachtig weer geweest en de komende tijd wordt het zelfs aangenaam voorjaarsweer. Mooi moment om de winterbanden dus te verwisselen voor een zomerse set!

Auto op winterbanden winterbandentest 2020

Verwissel je winterbanden als je de klok verzet

Een soort uitgangspunt of vuistregel voor het moment dat het tijd is om je winterbanden te verwisselen voor zomerbanden, is het moment dat de zomertijd in gaat. Zondag 27 maart 2022 zetten we de klok een uur vooruit en gaat officieel de zomertijd in. Is het tijd om de klok te verzetten, zijn de temperaturen aangenaam en staat er geen tripje naar de Alpen meer op de planning? Dan kun je gerust je winterbanden verwisselen voor zomerbanden.

Rijden met winterbanden in de zomerperiode

Het is van groot belang dat je je winterbanden op tijd vervangt voor een set zomerbanden. Te lang rijden op winterbanden kan namelijk nadelig zijn. Boven de 7 graden bieden zomerbanden namelijk veel meer grip dan winterbanden. En dat niet alleen, je hebt een langere remweg, minder rijcomfort en blijf je te lang op je winterset rijden, dan slijten de banden sneller. Bij temperaturen rond de 15 ℃ heb je met winterbanden tijdens een snelheid van 50 km/u een remweg van zeker 15 meter. Bovendien geldt er zelfs in bepaalde landen een verbod op rijden op winterbanden in de zomer. Zo kun je in Italië een fikse boete riskeren als je nog op je winterbanden rondrijdt!

Ford rijden met zomerbanden

Dus, wanneer is het tijd voor de wissel?

Conclusie: ga je niet meer richting de bergen voor nog een laatste beetje sneeuw dit seizoen, dan is het de hoogste tijd om je winterbanden te verwisselen voor zomerbanden. Heb jij het al gedaan?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in