Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

WEERBERICHT: hallo lente, of komt er toch nog sneeuw?

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Vandaag is het officieel de dag dat de lente haar intrede doet. Echter is het skiseizoen nog niet voorbij en kan er momenteel nog volop genoten worden van een wintersport. Maar hoe ziet het weer er komende dagen in de Alpen uit? Is het vooral heerlijk zonnig lenteweer, of komt er toch nog een beetje sneeuw aan? Je leest het in dit weerbericht!

Het is weer lente

Helaas is de winter nu echt officieel voorbij, en dat is niet alleen hier in Nederland te merken, maar ook in de Alpengebieden. Zoals je van de week al kon lezen staat er voornamelijk zon op het programma. Deze week wordt het wederom vooral zacht en zonnig weer, dankzij een hogedrukgebied dat over het vasteland van Europa zachte lucht de bergen in blaast. De vorstgrens zal komende dagen stijgen. Langs de noordzijde van de Alpen loopt de vorstgrens op naar de 2000 meter en in de Franse en Italiaanse skigebieden zelfs naar de 2200 tot 2500 meter. In de dalen wordt het met temperaturen van 15 tot zelfs 20 graden zacht, zonnig en lente-achtig weer. Schaduwrijke gebieden hoeven overigens niet te vrezen voor hele slechte sneeuwcondities. Doordat de lucht die aangevoerd is vooral droog is, gaat de kwaliteit niet met enorme snelheid achteruit. Bovendien koelt het in de nachten nog altijd af en kan het regionaal nog met temperaturen als -10 graden flink vriezen.

Enkele winterse bui in het vooruitzicht

Is het dan gedaan met winterse omstandigheden? Tot en met donderdag voert de stroming van warme lucht nog aan, wat de vorstgrens op meerdere plekken zal doen laten stijgen tot 2500 meter. Vanaf vrijdag verandert de situatie, dan stroomt er weer koudere lucht richting de Alpen. Er is dan zelfs kans op enkele winterse buien vanaf 1000 meter in Oostenrijk en Zwitserland, maar grote sneeuwval blijft uit. Hier kun je rekenen op enkele millimeters aan sneeuw en daar zal het voorlopig even bij blijven.

Koel weekend voor de boeg

Hoewel het deze week dus vooral zonnig, zacht terrasweer zal zijn in de Alpen, staat er een koeler weekend voor de boeg. Een koude stroming strekt over de Alpen wat de vorstgrens weer doet laten dalen tot onder de 1000 meter, waarbij het ’s nachts en ’s ochtend vriest. Kouder wordt het dus zeker, maar zoals de voorspellingen laten zien, belooft dit niet gepaard te gaan met neerslag.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in