Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Werkzaamheden Duitse snelweg: veel auto’s te breed voor de linkerrijstrook

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Weet jij hoe breed je auto is? Misschien een gekke vraag, maar deze is erg belangrijk op de Duitse snelwegen. Op veel plekken waar bouwwerkzaamheden zijn op de Duitse snelwegen geldt namelijk een maximale breedte voor de linkerbaan. Veel automobilisten onderschatten de breedte van hun auto en realiseren zich daarom niet dat ze een overtreding begaan. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 70% van alle personenauto’s breder is dan twee meter, de maximale toegestane breedte op de linkerrijstrook bij wegwerkzaamheden op de Duitse snelweg.

Werkzaamheden in Duitsland

Je kan er niet omheen, op meerdere plekken in Duitsland op weg naar de wintersport kom je sowieso langs werkzaamheden. Jaarlijks zijn de Duitsers flink aan de gang om de wegen te verbeteren en de wintersporters moeten hierdoor schakelen in tempo en extra opletten onderweg naar de Alpenlanden. Op verschillende plekken komt het voor dat de meest linker baan bij wegwerkzaamheden wordt omgeleid via de tegenovergestelde rijstrook. Of dat deze vrij krap is uitgelijnd. Op deze rijstrook is er iets bijzonders aan de hand, er geldt namelijk een maximale breedte!

Maximale breedte linkerrijstrook

Verkeersbord 264 geeft aan dat alleen voertuigen tot twee meter breed de linkerrijstrook mogen gebruiken bij wegwerkzaamheden in Duitsland. Veel mensen realiseren zich het niet, maar veel auto’s zijn breder dan twee meter. De breedte is namelijk inclusief de spiegels en deze worden vaak niet meegerekend in de officiële metingen op het kentekenbewijs. De werkelijke breedte van de auto is dus vaak breder dan gedacht en vaak meer dan twee meter.

Middenklasse auto’s te breed

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de breedtes van de auto’s. Hieruit is gebleken dat het meerendeel niet op de linkerrijstrook mag rijden bij wegwerkzaamheden. De Duitse wegenwachtservice ADAC meldt dat auto’s zoals de Ford Focus, Hyundai i30, VW Golf en Opel Astra alleen rechts mogen aanhouden op wegen waar deze regel geldt. Van de gemeten 200 auto’s blijkt dat de meeste types te groot zijn, zo’n 70% is breder dan twee meter inclusief buitenspiegels. Dit komt ook uit een recenter onderzoek van het Duitse Goslar Institut.

Het aantal brede auto’s neemt de afgelopen jaren alleen maar toe. Steeds meer mensen schaffen een SUV aan. Dus alle wintersporters opgelet: je wilt natuurlijk zoveel mogelijk ruimte in de auto, maar let daarbij ook goed op de breedte van je auto’s als je langs wegwerkzaamheden komt in Duitsland. Grote kans dat je de linkerbaan gewoon moet mijden bij wegwerkzaamheden.

Riskeer geen boete

Je kunt een boete oplopen als de politie opmerkt dat je met een te brede auto helemaal links over dit soort stukken weg rijdt. De boete is zo’n € 20,-. Dit is natuurlijk niet heel dramatisch, maar als je het kunt voorkomen is het alleen maar mooi meegenomen. Raak je betrokken bij een ongeluk terwijl je deze overtreding begaat, dan ben je iets verder van huis. De dekking kan namelijk beperkt zijn, ook kan de schadevergoeding van de tegenovergestelde partij worden verminderd als gevolg van medeverantwoordelijke nalatigheid.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in