Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Voorkom een miskoop: zo koop je de juiste ski’s

© Salomon / Louis Garnier

Wintersportredacteur

Ben je van plan om een nieuw paar ski’s te kopen? Zijn je huidige ski’s toe aan vervanging? In dit artikel helpen we je om voor een type ski te kiezen dat bij je past. Beginners zijn vanzelfsprekend gebaat bij een hele andere ski dan freeriders die veel buiten de piste skiën. Voorkom een miskoop en schaf een paar ski’s aan dat past bij jouw stijl en niveau.

Wat voor type ski zoek ik?

Voor iedere manier van skiën of ondergrond is er een eigen ski. En binnen deze range van ski’s zijn weer diverse modellen voor verschillende niveaus. Hoewel je op het oog soms weinig verschil ziet tussen ski’s, is dat er wel degelijk. Het is echt geen pretje om buiten de piste te skiën op een ski die puur geschikt is voor de piste en andersom. Bedenk daarom voor je ski’s gaat kopen goed waar je deze voor wilt gaan gebruiken.

Pisteski’s

Houd je van carven en van op hoge snelheid over de piste skiën, dan ligt de keuze voor een pisteski voor de hand. Ook voor skiërs met een meer relaxte stijl zijn dit de juiste ski’s. Ski’s van dit type zijn (afhankelijk van het niveau) over het algemeen smal en stijf. Zo heb je veel grip op harde pistes en draai je makkelijk je bochten. Ski’s met een hoge radius (+17m) zijn meer geschikt voor lange bochten, met een kortere radius (rond 14 m) voor korte bochten. De keuze voor flexibelere ski’s met een kortere radius ligt voor de hand bij beginners en minder veeleisende skiërs. Performance en race ski’s reageren directer, maar vragen ook om een betere skitechniek en fitheid.

Freeride en all-mountain ski’s

Kun jij de verse poedersneeuw naast de piste niet weerstaan? Houd jij van uitdagende off-piste runs? Dan kan er geen twijfel over bestaan dat je een freerider bent. Freeride ski’s zijn breed (90-120mm onder de voet) voor een optimaal drijfvermogen op de sneeuw. Een all-mountain ski is net iets veelzijdiger. Minder breed dan freeriders, maar breder dan een pure pisteski. Afhankelijk van hoeveel je buiten de piste skiet, kun je de ideale breedte van jouw all-mountains bepalen.

© Salomon / Robin Oneil

Toerski’s

Ga jij waar anderen niet gaan? Houd je van toerskiën? Dan zijn backcountry toerski’s aan jou wel besteed. Toerskiën vraagt om specifiek materiaal en dat is door de populariteit in ruime mate verkrijgbaar. Gewicht (van de complete uitrusting) speelt hierin een belangrijke rol. Klassieke toerski’s zijn licht en hebben een breedte van zo’n 75-80mm.

Freestyle ski’s

Om tricks in het snowpark uit te kunnen voeren heb je belang bij goede freestyle ski’s. Dit zijn flexibele ski’s die schokken goed kunnen opvangen. Ze zijn zo vormgegeven dat je makkelijk kunt draaien, zowel voor- als achteruit.

© Salomon / Arthur Bertrand

Hoe lang moeten mijn ski’s zijn?

De breedte van je ski is afhankelijk van je stijl en het type ski dat je kiest. Voor de ideale lengte van je ski’s kijk je naar je niveau en je lichaamslengte. Laat je bij het kopen van nieuwe ski’s hoe dan ook goed informeren. Je kunt de onderstaande lengtes als richtlijn aanhouden:

  • Pisteski: 15 – 5 cm korter dan je lichaamslengte
  • All-mountain ski: rond je lichaamslengte (max 10 cm korter)
  • Freeride ski: 5 – 15 cm langer dan je lichaamslengte
  • Toerski’s: +- 5cm langer dan je lichaamslengte
  • Freestyle ski’s: rond je lichaamslengte (max 10 cm korter)

Kies je voor een langere ski, dan profiteer je op hoge snelheid van meer stabiliteit en ski je makkelijker lange bochten. Langere ski’s bieden bovendien meer drijfvermogen in diepe sneeuw. Kortere latten draaien makkelijker en zijn eenvoudiger om te skiën. Niet alleen de bovenstaande factoren hebben invloed op het gedrag van de ski. Ook bijvoorbeeld de gebruikte materialen en de vorm hebben hier invloed op. Wanneer je bovenstaande zaken in je achterhoofd houdt en je je goed laat adviseren, voorkom je een miskoop bij het kopen van ski’s.

© Salomon / Louis Garnier

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Salomon en Amersports.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in