Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

VIDEO: ruim 400 mensen ingesneeuwd door hevige sneeuwstorm in Zuid-Amerika

Auto volledig ingesneeuwd

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Een enerverend weekend voor een flink aantal mensen in Chili en Argentinië. Terwijl het daar hartje winter is, heeft een ongebruikelijk hevige sneeuwstorm ervoor gezorgd dat honderden mensen vast kwamen te zitten. De bergpas die de Zuid-Amerikaanse landen met elkaar verbindt, raakte compleet ingesneeuwd waardoor niemand een kant op kon.

Ingesneeuwd op bergpas tussen Chili en Argentinië

Terwijl we in Europa richting hittegolf nummertje zoveel gaan, is het seizoen in Zuid-Amerika compleet omgedraaid. Daar is het nu hartje winter en zijn de skigebieden pas nog geopend voor het nieuwe skiseizoen. Een wel héél hevige sneeuwstorm zorgde zaterdag en zondag voor flink wat problemen. Door de heftige sneeuwstorm strandden zo’n 300 voertuigen en zeker 400 mensen op een bergpas op de grens van Chili en Argentinië. Ter plaatse was het zo’n -10 tot -20 graden en omdat de passagiers compleet ingesneeuwd waren, konden ze urenlang geen kant op.

In onderstaand filmpje zie je hoe stevig het sneeuwde en hoe de situatie was het afgelopen weekend.

Paniek onder de gestranden

Onder de ingesneeuwde auto’s, vooral toeristen en vrachtwagenchauffeurs, heerste er op den duur grote paniek. In het Andes-gebergte, waar deze bergpas doorheen gaat op ruim 3000 meter hoogte, loopt de temperatuur terug tot wel -20 graden. Gestranden stonden meer dan 24 uur vast, zonder warm water of voedsel. Automobilisten lieten de motor van tijd tot tijd draaien om nog iets van warmte binnen in het voertuig te kunnen voelen.

Zondag zijn reddingswerkers begonnen met de evacuatie en vandaag zouden alle ingesneeuwde passagiers gered moeten zijn. Hoewel deze grensovergang de belangrijkste verbinding is tussen Santiago de Chile en het Argentijnse Mendoza, blijft de weg voorlopig gesloten.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in