Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Verkeerschaos door sneeuwstorm en tot -49 graden in Zweden en Denemarken

Wintersportredacteur

Het is bizar koud op dit moment in het hoge noorden. Met de laagst gemeten temperaturen van de afgelopen 25 jaar is het extreem. In Zweden en Denemarken zorgt deze kou en de sneeuwval voor chaos op de weg en stroomuitval in delen van de landen.

Extreme omstandigheden

Door een weeromslag liggen de temperaturen ver onder het vriespunt de afgelopen dagen in onder andere Zweden. Er viel er gisteren zo’n 50 centimeter sneeuw plaatselijk en de temperaturen lagen rond de -43,6 graden in Noord-Zweden. Lokaal lag de temperatuur zelfs bij -48,8 graden. Deze temperaturen zijn de laagste sinds 25 jaar in januari in Zweeds Lapland.

Chaos op de wegen

Sinds woensdagavond is er verkeerschaos op de wegen in Denemarken en Zweden door de extreme omstandigheden. Veel voertuigen stonden meer dan twintig uur stil in Denemarken. De file stond op de E45 rond Aarhus en Randers en strekte zich over zo’n 30 kilometer. Deze file ontstond na een ongeluk met een vrachtwagen. Automobilisten werden opgeroepen hun auto te verlaten.

In Zweden waren reddingsdiensten op donderdag hele dag en nacht bezig om duizenden mensen die op de E22 vastzaten te helpen. De toestand op de weg is ontstaan door de sneeuwstorm. Voertuigen werden binnen een half uur helemaal ingesneeuwd en hulpdiensten konden ze niet bereiken. Pas tegen de avond lukte het om met sneeuwschuivers en rupsvoertuigen de ingesneeuwde weg te bereiken. Zelfs het leger kwam in actie om mensen te bevrijden, voedsel te leveren en de situatie onder controle te krijgen. Tot vanochtend was de hele route nog gesloten in Zweden.

Stroomuitval

Iets meer dan 4000 huishoudens zaten ook zonder stroom op donderdagochtend in de gemeente Älvsbyn. De politie sprak van totale chaos. Door de extreme kou was het van groot belang om dit zo snel mogelijk op te lossen. Tot het weekend blijft het nog erg koud in het hoge noorden. De extreme wind die voor de sneeuwstorm zorgt zal waarschijnlijk wel tot het einde van de dag verdwijnen. Dan zou de situatie iets moeten kalmeren.

Via de Zweedse nieuwswebsites kun je meer beelden zien van de verkeerschaos!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in