Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Veel wintersporters ondanks advies tóch van plan om te gaan skiën met kerst

Wintersportredacteur

Op 3 november jl. gaf de minister-president van Nederland, Mark Rutte, een persconferentie waarin hij als dringend advies gaf tot medio januari niet naar het buitenland te reizen. In hoeverre laten wintersporters zich door dit nieuwe advies beïnvloeden in hun wintersportplannen? Wij zochten het uit.

Middels een enquête, waaraan veel van jullie hebben meegedaan, vroegen we de afgelopen dagen naar jullie wintersportplannen. Aan deze enquête deden bijna 3000 wintersporters mee. De uitkomsten vatten we kort samen.

Wintersportbereidheid zeer hoog

Het is duidelijk dat de bereidheid om op skivakantie te gaan deze winter nog steeds groot is: 73% wil gaan. Tijdens ons laatste onderzoek in augustus was dit nog 90%. Het percentage dat echt ‘Nee’ zegt is nauwelijks toegenomen ten opzichte van augustus dit jaar. Duidelijk is dat een aanzienlijk deel, 16%, op dit moment nog niet weet of ze dit seizoen op wintersport wil gaan. Van de respondenten die niet gaan, geeft 95% aan dat dit direct te maken heeft met het coronavirus.

60 procent laat geboekte reis staan

Een opvallend groot deel van de ondervraagden heeft zijn of haar vakantie reeds geboekt en verandert hier (voorlopig) niets aan. Bijna 8% heeft geannuleerd of overweegt dat op dit moment. Ruim een vijfde van de mensen die wel op wintersport wil, geeft aan nog niet te hebben geboekt.

De kerstvakantie (inclusief oud & nieuw) en de krokusvakantie zijn populaire vakantieweken en dat zien we terug in de resultaten. Het is opvallend dat 45% geboekt heeft voor de periode tot medio januari. Wellicht was deze groep extra gemotiveerd om mee te doen aan dit onderzoek. Bij wintersporters die nog niet geboekt hebben is de maand februari veruit favoriet.

Nog steeds van plan te reizen

Uit de antwoorden blijkt dat ruim 70% van de wintersporters die t/m medio januari heeft geboekt geen boodschap heeft aan het dringende advies vanuit de Nederlandse overheid niet naar het buitenland te reizen. Zij volgen het reisadvies überhaupt niet of gaan reizen wanneer het code geel of zelfs oranje is. 5% gaf aan hun vakantie naar aanleiding van de laatste persconferentie te annuleren en 7% gaat de wintersport verzetten.

autoruiten schoon

Meer annuleringen verwacht bij negatief reisadvies februari

Ook de wintersporters die na medio januari op vakantie willen gaan hebben we gevraagd wat zij doen wanneer het advies om niet naar het buitenland te reizen nog steeds geldt. Het is opvallend dat meer mensen aangeven te zullen annuleren, ruim 4x zoveel als de mensen die tot medio januari hebben geboekt. Ligt de vakantieperiode verder weg, dan zeggen we beter naar het advies van de overheid te zullen luisteren. Maar nog steeds gaat ruim de helft wél op wintersport ongeacht een eventueel dringend advies om dan niet te gaan.

Zin in de wintersport

Duidelijk is in ieder geval dat wintersporters ontzettend veel zin in de vakantie hebben en hopen dat die door kan gaan. Wij duimen daarom dat de besmettingsaantallen hard kelderen de komende weken om een veilige wintersport mogelijk te maken!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in