Nieuwsalert per mail ontvangen

Up-hill skien steeds populairder onder wintersporters

uphillSteeds vaker zie je niet alleen mensen omlaag skiën, maar ook omhoog ‘skiën’. Vaak worden deze uphill skiërs raar aangekeken door de naar beneden skiënde stroom aan wintersporters. Het zijn vaak afgetrainde sporters die hun weg omhoog proberen te vinden. Maar waarom zou je jezelf zo aan het zweten zetten terwijl je ook met de skilift kan?

Ski mountaineering is een relatief nieuwe sport en wordt steeds populairder. Het beoefenen van deze sport trekt dan ook veel bekijks. De backcountry skiërs gebruiken de piste vaak als oefenterrein. Zij kunnen hun materiaal checken, hun techniek oefenen en in lichamelijke topconditie komen voordat zij het gevaarlijkere gebied ingaan. Het probleem is dat veel skigebieden de uphill skiërs zelf als een gevaar ziet.

Skigebieden hebben veelal verschillende policies als het gaat om uphill skiërs. Zo mag je vaak alleen buiten de openingstijden van de liften de berg beklimmen en soms is het zelfs helemaal verboden. En als je al tijdens de openingstijden van de lift omhoog mag, heb je vaak een dagkaart nodig. Nog maar niet te spreken over de gebieden waar je van de piste af wordt gehaald tijdens het uphill skiën.

skimountaineering

Dit terwijl er geen direct risico is verbonden aan het ski mountaineering. Skigebieden gebruiken vaak het argument dat er veel scherpe bochten zijn waardoor de downhill skiër niet ziet of er iemand aankomt. Er zijn geen statistieken van ongevallen de laatste tien jaar tussen een downhill skiër en uphill skiër. Ondanks dit gegeven wordt dit door skigebieden wel gebruikt om uphill skiers te mijden uit het skigebied en wordt dit argument vaak gebruikt om andere commerciële argumenten te ondersteunen.

De grootste inkomstenbron voor skigebieden zijn uiteraard de skipassen. Omdat de mountaineers dit niet nodig hebben zien zij dit als bedreiging en doen er dan ook alles aan om deze doelgroep te vermijden.  Sommige skigebieden spelen wel in op deze nieuwe trend. Skigebied Magic Mountain organiseert verschillende tours en clinics voor uphill skiërs. Daarnaast heeft het gebied eigen berggidsen die samen het backcountry gebied gaan ontdekken.  Er zijn ook speciale routes en tracks die beginnende uphill skiërs zelf kunnen ontdekken.

ski mountaineering

Om het zelf te proberen kan je het beste je uitrusting bij een Nederlandse outdoorwinkel huren, zo ben je verzekerd van de goede uitrusting en voorbereiding. Daarnaast zijn er vele sites die je veel achtergrondinformatie geven over het uphill skiën. De eerste keren zal je vast nog niet kunnen genieten van het uitzicht en de schoonheid van de natuur. Maar als je eenmaal boven bent geniet je dubbel zoveel van je afdaling!

 

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in