Nieuwsalert per mail ontvangen

Studeren in de sneeuw in Oostenrijk

Studeren in de sneeuw is voor mij het beste studentenleven dat iemand zich kan wensen. Wie wil er niet studeren, feesten en vooral niet te vergeten: skiën. Ik leef deze droom in Innsbruck sinds vorig jaar, maar toch is het niet altijd zo eenvoudig als je zou denken.

Innsbruck
Ik woon en studeer in Innsbruck. Deze stad heeft 121.329 inwoners, waarvan ongeveer 30.000 studenten. Wat ik zo mooi aan Innsbruck vind, is dat het de faciliteiten van een stad heeft, maar eigenlijk een groot gezellig dorp is. Waar je ook in de stad bent, je hebt altijd een mooi uitzicht op de bergen. De stad ligt in het Inntal en tussen de Nordkette in het noorden en de Patscherkofel in het zuiden. Op beide bergen kun je in de winter skiën.

Universiteit
Ik ben tweedejaars student Erziehungswissenschaft aan de Leopold Franzens Universität van Innsbruck. Studeren in de sneeuw vergt veel discipline en een strakke planning. Ik heb mijn rooster zo samengesteld, dat ik mijn colleges grotendeels later op de middag en ’s avonds heb. Het is heel verleidelijk om dan lekker in bed te blijven liggen tot mijn college begint, maar ik benut die tijd dan juist om voor tentamens te leren of om een paper te schrijven. Op die manier kan ik in het weekend gaan skiën. Helaas lukt dat niet altijd, want de Universiteit Innsbruck heeft ook gewoon blokcolleges op zaterdag! Dan zit ik van tien tot zes braaf in de banken. Om een indruk te geven, ik heb dit semester zeven keer in het weekend uni. Daarvan is drie keer in januari gepland. Dat betekent dat ik in de drukste periode van het jaar, in verband met tentamens en papers die moeten worden ingeleverd, praktisch geen vrij heb en skiën dus op een lager pitje moet worden gezet.

Huisgenoten
Ik heb een heel groot voordeel, waardoor het voor mij gemakkelijk is om te gaan skiën. Dat is mijn hoeveelheid huisgenoten met een passie voor wintersport. Ik woon in een privé-studentenhuis en heb veertien andere huisgenoten. Daar gaan er zeer veel van skiën of snowboarden. We kunnen meestal wel samen rijden, wat scheelt in de brandstofkosten. Bovendien is het gezellig om met een groep op pad te gaan. In het weekend is het bij ons niet tot in de vroege uurtjes feesten. Maar juist vroeg in bed om de volgende dag fit te zijn en te kunnen knallen op de piste (en af en toe erbuiten).

Skiën
Als ik ga skiën is dat meestal in het weekend en als het winterseizoen echt begonnen is, ook af en toe op woensdag. In het najaar en voorjaar moeten we naar de gletsjer, die toch altijd weer verder rijden is dan we denken. Wanneer de meeste studenten nog brak in hun bed liggen of naar huis komen, staan wij op om te gaan skiën. Meestal zitten we om 7 uur dan al in de auto. Het is in het winterseizoen echt makkelijker om te gaan skiën omdat dan de liften in Innsbruck en omgeving ook open zijn. ’s Morgens voordat de colleges beginnen nog even snel een rondje skiën gebeurt regelmatig. En ook dan heb je nog genoeg tijd om je voor te bereiden voor college en/of om te leren.

‘Party machen’
Omdat niet alles mogelijk is, moet je wel prioriteiten stellen. Voor mij zijn dat de universiteit en skiën. In het begin van het semester kun je nog wel eens uitgaan, maar naarmate de winter nadert wordt dat steeds minder. Als je minder uitgaat, heb je ook meer de tijd om te gaan skiën. Dit geldt voor als ik in Innsbruck ben. Want een aantal weken per jaar, ongeveer zeven, woon ik in Fiss. Daar werk ik als skileraar in de skischool en is er natuurlijk ook tijd voor ‘Party machen’.

Skileraar
De Universiteit van Innsbruck heeft geen herfstvakantie of meivakantie, maar daarentegen extra veel vrij in de winter. Ik heb drie weken kerstvakantie, vier weken semestervakantie in februari en twee weken paasvakantie. In deze periode ben ik als gediplomeerd skileraar werkzaam in Fiss. Op deze manier heb ik de voor mij perfecte balans gevonden in werken en studeren. Helemaal natuurlijk omdat les geven fantastisch is en skileraar zijn het mooiste beroep is.

Tirol Snow Card
Ik ben één van de vele studenten die een Tirol Snow Card heeft. Deze skipas is in maar liefst 86 verschillende skigebieden geldig. Je hebt toegang tot 1133 liften en 4000 kilometer aan pisten. De skipas is geldig vanaf 1 oktober 2012 tot en met 15 mei 2013. De pas kost dan wel wat, maar je krijgt er heel veel voor terug. Voor studenten hebben ze een speciale prijs, zodat het nog enigszins betaalbaar blijft. Het grote voordeel is, dat je de hele winter door overal kunt gaan skiën waar je wilt.

Wil je meer weten over hoe ik het studeren combineer met het skiën, laat dan even een berichtje voor me achter.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in