Nieuwsalert per mail ontvangen

Skihelm met zonnepanelen helm van de toekomst?

Waar je vroeger nog de walkie talkie zag op de pistes, gaat de communicatie tegenwoordig alleen nog via de mobiele telefoon. Meestal wordt er in de skilift even snel gekeken of er nog berichten zijn, en of er nog iemand contact heeft proberen te zoeken. De skistokken moeten dan vastgehouden worden door de buurman, handschoenen worden op de schoot gelegd en dan maar hopen dat er niks naar beneden zal vallen. Om de communicatie makkelijker te maken heeft het Duitse bedrijf Texsys Fraunhofer IZM in samenwerking met de Technische Universiteit in Berlijn een driedimensionaal en flexibel zonnepaneel ontwikkeld die op de helm gemonteerd wordt. De headset die zich bevindt in de helm wordt voorzien van stroom, zodat de telefoon altijd opgenomen kan worden en de muziek niet onverwachts onderbroken wordt door een lege koptelefoon. Is dit de helm van de toekomst?

De zonnepanelen kunnen in alle weersomstandigheden energie opwekken. Dit is opvallend, want normaal gesproken zal bij lage temperaturen de zonnecellen beter presteren, maar zal het prestatievermogen van de accu afnemen. Om dit probleem te voorkomen is de ‘microcontroller’ in het leven geroepen. Deze zorgt er voor dat zelfs bij temperaturen van -30 graden of +60 graden dat het herladen van de accu geen probleem is.

De applicaties op de hedendaagse smartphones worden steeds gecompliceerder en vergen steeds meer energie. Bij het gebruiken van bijvoorbeeld de Skitrack of Snowciety app tijdens het skiën, zal de batterij razendsnel leeg zijn. Niet meer bereikbaar op de piste is voor de meeste mensen een complete handicap sinds het internet tijdperk. Iedereen is op elk moment online en verbonden met zijn/haar netwerk en vrienden.

De skihelm van de toekomst moet denk ik nog wel wat innovaties ondergaan om echt te voldoen aan de wensen en eisen van de trendy wintersporter. Waar nu alleen de headset voorzien wordt van stroom is het in de toekomst noodzakelijk om een USB aansluiting te implementeren in de helm zodat telefoons en mp3 spelers gelijk opgeladen kunnen worden. Zo kan er ongelimiteerd gebruik gemaakt worden van applicaties.In de toekomst zullen er op alle pistes WiFi verbindingen zijn en zoals bekend zorgt het gebruik van internet op een smartphone dat de batterij 3 keer zo snel leeg gaat.

De consumentenprijs van de helm zal gaan liggen rond de €300,-. Het losse element zal circa €100,- gaan kosten.

De ontwikkelingen gaan verder, maar waar zal het schip stranden…?

bron: Xs4green

 

 

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in