Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Tests met kunstmatige intelligentie bij skiliften in volle gang

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Skiliften gaan steeds meer gebruikmaken van kunstmatige intelligentie. Doppelmayr heeft een nieuw systeem geïntroduceerd waarbij er minder personeel nodig is dankzij intelligente beeldherkenning. Het testen met dit nieuwe systeem is in verschillende skigebieden al begonnen. Gaan we dit straks overal terugzien en worden medewerkers hierdoor overbodig?

Kunstmatige intelligentie bij skiliften

Ook in de wintersportsector kijkt men hoe kunstmatige intelligentie ingezet kan worden. Al jaren staan er medewerkers van de liftmaatschappijen bij de skiliften om de gang van zaken in de gaten te houden en wintersporters te helpen. Door de laatste ontwikkelingen ziet het er op dit moment uit, dat in de toekomst deze taak deels tot volledig overgenomen wordt door kunstmatige intelligentie. Marktleider Doppelmayr is bezig met een systeem waarbij er maar één medewerker nodig is per liftstation. Deze houdt alles in de gaten vanuit een controlecentrum via het systeem ‘Auro‘, verder wordt alles geregeld door kunstmatige intelligentie.

Proefperiodes in verschillende skigebieden

In Zermatt en Silvretta Montafon wordt er al getest met dit nieuwe systeem van Doppelmayr. Komende winter draait het Auro-systeem bij twee gondelliften. Er volgen nog twee stoeltjesliften, eentje in Wildhaus in Zwitserland en bij nog een andere lift in Silvretta Montafon.

Hoe werkt dit systeem?

Het Auro-systeem draait op een computersysteem van het Zwitserse bedrijf Mantis. Met beeldherkenning via camera’s en sensoren leert het systeem de wintersporters kennen en hiermee is het mogelijk om valpartijen en andere conflicten in de lift te detecteren en de lift te laten reageren. Zo kan er straks bijvoorbeeld automatisch een noodstop getriggerd worden. Ook kan de snelheid van de lift aangepast worden afhankelijk van de wintersporters die op dat moment in het liftgebouw aanwezig zijn.

Systeem nog in ontwikkeling

Het is een hele uitdaging om het systeem goed werkend te krijgen. Door de constante beweging in het in- en uitgangsgebied van de liften is het moeilijk om alles in de gaten te houden. Het systeem moet in de toekomst net zo betrouwbaar zijn als de liftmedewerkers en kunnen functioneren in alle weersomstandigheden. Het duurt waarschijnlijk dus nog wel even voordat kunstmatige intelligentie deze taak in de skigebieden volledig overneemt.

Lees ook: Kunnen taxi-drones skiliften vervangen in de toekomst?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in