Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skischoenen opnieuw ontworpen: de innovatieve zUFO skischoen

© zUFO Ski Boots

Wintersportredacteur

Al enkele jaren is een Frans bedrijf bezig met het ontwerpen, produceren en verbeteren van een nieuwe skischoen. Wat deze zUFO skischoen zo bijzonder maakt? Het zou een zeer comfortabele, milieuvriendelijke en veilige skischoen zijn. We weten allemaal hoe vervelend het is als je skischoen niet lekker zit of drukt. Met deze innovatieve skischoen is dat misschien allemaal verleden tijd!

Revolutie van de skischoen

Het bedrijf zUFO hoopt een grote skischoenrevolutie teweeg te brengen. De skischoen zoals we hem nu kennen is de afgelopen 50 jaar nauwelijks veranderd. Sinds enkele jaren zijn er vernieuwingen op het vlak van de skischoensluitingen met de BOA-sluiting, maar verder is de schoen nauwelijks doorontwikkeld. Skischoenen staan over het algemeen bekend als oncomfortabel en onprettig. Daarin kun je veel verbeteren door bijvoorbeeld je skischoenen te laten bootfitten, maar echt lekker zullen ze nooit zitten. De oprichter van zUFO, Hervé Fredouille, hoopt voor een ommekeer te zorgen: “Skiën heeft veel innovatie gekend op het gebied van uitrusting, kleding, brillen, helmen en ski’s… maar één ding is de afgelopen 50 jaar niet veranderd: schoenen met stijve plastic schalen die een onbevredigend gevoel bieden”.

Vier jaar ontwikkeld: zUFO skischoen

Het eindresultaat van jaren lang ontwikkelen is de zUFO skischoen, die vanaf volgende winter waarschijnlijk verkrijgbaar is. In 2020 werd het eerste patent aangevraagd en de afgelopen vier jaar is er veel getest en doorontwikkeld. Sinds 2024 is de voorbereiding voor de verkoop van de skischoenen begonnen en de lancering van de pre-orders komt eraan. De plannen zijn er om de definitieve prototypes in de winter van 2024/2025 te lanceren voor het grotere publiek.

Wat is er zo bijzonder aan?

De zUFO heeft een heel ander ontwerp dan de skischoen die wij kennen. Het ontwerp van de skischoen is gebaseerd op exoskelettechnologie. Door deze technologie krijgt de voet natuurlijke mobiliteit en tegelijkertijd ook voldoende ondersteuning tijdens het skiën. Geen plastic, maar een lichter en meer ademend materiaal dat ook thermisch isoleert en waterdicht is. Deze skischoenen zijn tevens ontworpen om comfortabel en veilig te zijn. In januari 2023 heeft de zUFO skischoen een internationale onderscheiding ontvangen bij de World New Technologies Show in Las Vegas.

ADEME bekroond

Het ontwerp is bekroond met een prijs door de ADEME (Environment and Energy Management Agency). Dit betekent dat het een duurzaam product is. Het bedrijf vermeldt op de website: ‘We verminderen onze impact en richten ons op repareerbaarheid en herbruikbaarheid, zodat het materiaal langer meegaat. Een voordeel voor de planeet en de portemonnee.’

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in