Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Skigebied krijgt groen licht om kunstsneeuw te maken van rioolwater

Wintersportredacteur

Een opvallende ontwikkeling in de wintersportwereld. De eerder ingediende aanvraag van The Yellowstone Club is officieel goedgekeurd. Hiermee heeft het Amerikaanse privé skigebied groen licht gekregen om kunstsneeuw te maken van rioolwater. Een mooie stap in de richting van een duurzame wintersport en om de ecologische voetafdruk te verminderen.

Toegegeven, het blijft een bijzonder idee dat je hier straks skiet op rioolsneeuw. Denk nou niet meteen ‘Gadver wat vies!’, het water wordt wel eerst gezuiverd en behandeld voordat het in het skigebied terecht komt. Maar of je er nou echt een hap van moet nemen…

Duurzame wintersport

Het klimaat verandert en de aarde warmt langzaam op. Als we ook in de toekomst van een fijne wintersport willen blijven genieten, moeten er stappen worden gezet om de druk op het klimaat te verminderen. Veel skigebieden hebben als doel zo snel mogelijk klimaat neutraal te zijn. De Oostenrijkse deelstaat Tirol heeft zelfs als doel dat alle skigebieden daar tegen 2035 volledig klimaatneutraal zijn en in Frankrijk moet dit tegen 2037 het geval zijn. Om de ecologische voetafdruk te verminderen zijn er al heel wat oplossingen bedacht. Van elektrische pistenbully’s tot pistenbully’s op waterstof, herbebossingsmaatregelen en ga zo maar door. Nu kan aan dat rijtje ook ‘kunstsneeuw maken van rioolwater’ worden toegevoegd.

Kunstsneeuw van rioolwater

Als Moeder Natuur het laat afweten, bieden sneeuwkanonnen de oplossing. Veel skigebieden pompen hiervoor water uit speciale opslagmeren, maar The Yellowstone Club gaat daar binnenkort ander water voor gebruiken. Zoals je laatst al kon lezen, heeft het skigebied in de buurt van Big Sky een officiële aanvraag ingediend om van rioolwater kunstsneeuw te mogen maken. Dit water gebruiken ze al een tijdje om de golfbanen in de zomer mee te besproeien, maar daar willen ze graag een nieuw doel aan toevoegen.

Reden is dat er in de omgeving steeds meer afvalwater wordt geproduceerd. Dit water komt wel eerst in een rioolwaterzuiveringsinstallatie terecht, maar daarna in de nabijgelegen Gallatin River. Dat is in mindere hoeveelheden geen probleem, maar in gigantische hoeveelheden wel. Het water bevat namelijk bepaalde voedingsstoffen die de groei van schadelijke algen bevorderen. Om de rivier te ontlasten, gaat het skigebied het water binnenkort ook gebruiken voor de productie van kunstsneeuw. Ze hebben daar namelijk officieel groen licht voor gekregen.

Meer skigebieden

Uiteindelijk komt het water na het smelten wel weer in het grondwater en dus ook in de rivier terecht, maar de schadelijke voedingsstoffen zijn dan wel flink verminderd. Niet iedereen is voorstander van het idee en veel mensen zijn sceptisch of het uiteindelijk echt wel zo goed is. Hoe dan ook, de aanvraag is goedgekeurd en The Yellowstone Club heeft een officiële GO gekregen. Ze zijn overigens niet de eerste die kunstsneeuw maken van afvalwater. Snowbowl doet dit al sinds 2012 en was daarmee de allereerste. De totale teller staat inmiddels op 12 skigebieden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in