Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skiën in Turkije: dit moet je weten

© GoTürkiye

Wintersportredacteur

Als je aan Turkije denkt, denk je in eerste instantie waarschijnlijk meer aan een zonvakantie dan aan wintersport, maar skiën kan je er ook! Dit land is zo groot dat het in de winter mogelijk is om te skiën van besneeuwde bergen en om in de zon te liggen op het strand. Er liggen enkele bergketens die uiterst geschikt zijn voor een wintersport. Ontdek alles over skiën in Turkije in dit artikel!

Kun je skiën in Turkije?

In Turkije kun je skiën op zo’n 40 verschillende plekken in Anatolië en het noordelijke deel van het land. Er zijn in totaal ongeveer 150 skiliften en de hoogste pistes liggen rond de 3346 meter hoogte. De bekendste skigebieden hebben gemiddeld zo’n 30 pistekilometers. Dit ‘wintersportland’ is vooral bekend voor reizigers die komen voor een combinatie van wintersport en stedentrip. Voor een dagje skiën heb je aan 30 kilometer ruim genoeg. Daarnaast kun je ook bijvoorbeeld Istanboel bekijken.

Het is vaak stralend blauw boven de pistes in Turkije. De sneeuw ligt er doorgaans van midden december tot half april, het skiseizoen is dus vergelijkbaar met dat in de Alpen. Een interessant verschil: je betaalt er een stuk minder voor je skipas en verblijf. In de bekende skigebieden betaal je voor een skipas rond de € 30,- per dag.

Waar kun je skiën in Turkije?

Er zijn dus meer dan 40 skigebieden in Turkije. Deze verschillen qua grootte tussen de 300 meter en 55 kilometer aan pistes. Er zijn ook verschillende gebieden waar je bijvoorbeeld alleen kunt heliskiën. De bekendste skigebieden zijn Eriyes, Uludağ en Palandöken. We hebben enkele skigebieden voor je op een rijtje gezet:

  • Populairste skigebied: Uludağ, 28 kilometer aan pistes
  • Een andere erg bekende: Mount Erciyes, 55 kilometer aan pistes

  • Nog een groot Turks skigebied: Sarıkamış, 21 kilometer aan pistes
  • Ook een interessant gebied: Konalki Kaya Merkezi, 11 kilometer aan pistes

  • Voor de gevorderden: Kartalkaya, 18 kilometer aan pistes
  • Het hoogste gebied: Palandöken Mountain, 43 kilometer aan pistes

Naar Turkije voor een wintersport

Is een wintersport in Turkije een goed alternatief voor je wintersport in de Alpen? Het is in ieder geval anders en daar moet je je dan ook op instellen. Een bijzondere vakantie is het in ieder geval wel.

Hoe je er komt? Met de auto is het lang en lastig om Turkije te bereiken, daarom is het vliegtuig eigenlijk de enige reële optie. Vanuit Nederland kun je vliegen naar Istanboel, vanuit daar zijn er weer verschillende binnenlandse vluchten om bij je wintersportbestemming te komen. Dat kan onder andere met KLM (zie de link hieronder).

Nog meer tips

  • Een ritje met de Eastern Express: deze treinroute is een van de mooiste ter wereld! De trein brengt je van de hoofdstad Ankara naar Kars, in het oosten van Turkije. De route slingert door steden, maar ook door de prachtige bergen en valleien. De hele rit duurt zo’n 26 uur, zo zie je alle landschappen en verschillende delen van Turkije aan je voorbijgaan.
  • Sneeuwkiten: in Erciyes kun je onder andere sneeuwkiten. Op een van de 41 pistes kun je met de snowboard over de sneeuw glijden terwijl de wind je voorbrengt met een kite. Kitesurfen dus, maar dan op de sneeuw. Zou jij dit willen proberen?

  • Ballonvlucht over Cappadocië: ben je in Turkije, dan is dit ook een echte aanrader. Cappadocië is een vulkanisch landschap dat al jaren door de natuur veranderd en gevormd wordt. Het is bijna buitenaards als je over het landschap vliegt. Er zijn verschillende ondergrondse huizen, kerken, tunnels en hele steden in dit gebied gehuisvest. Dit alles kun je bewonderen vanuit de heteluchtballon.

Ga jij eens naar Turkije voor een wintersport?

Bekijk opties voor een verblijf in Turkije via Booking.com

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in