Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Sinds 1986 vermiste man teruggevonden op gletsjer bij Zermatt

© Kantonspolizei Wallis

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Op 12 juli, zo’n twee weken geleden, werd een opmerkelijke ontdekking gedaan op de Theodulgletscher bij het beroemde Zwitserse dorp Zermatt, aan de voet van de Matterhorn. Tijdens een bergbeklimming troffen klimmers menselijke overblijfselen aan op de gletsjer. Na verder onderzoek is bevestigd dat het hier gaat om de stoffelijke resten van een Duitse alpinist die sinds 1986 werd vermist.

38 jaar oude alpinist

De vermiste Duitse alpinist was 38 jaar oud toen hij in september 1986 als vermist werd opgegeven nadat hij niet terugkeerde van zijn bergtocht in Zermatt. Ondanks uitgebreide zoekacties destijds, bleef zijn verdwijning onopgelost en stond hij tot voor kort nog steeds geregistreerd als vermist.

DNA-onderzoek

De ontdekking omvatte menselijke overblijfselen en delen van een alpinistenuitrusting die werden aangetroffen op 12 juli op de Theodulgletsjer in Zermatt. Na de vondst werden de menselijke resten naar de afdeling forensische geneeskunde van het Walliser ziekenhuis (ZIS) in Sion gebracht voor verder onderzoek. DNA-onderzoek heeft vervolgens bevestigd dat de botten inderdaad afkomstig waren van de Duitse alpinist die sinds 1986 werd vermist.

Vaker ontdekkingen op gletsjers

Dit is niet het eerste incident waarbij menselijke overblijfselen zijn ontdekt op gletsjers. Door de gevolgen van klimaatverandering smelten gletsjers en trekken ze zich steeds verder terug. Hierdoor zijn in de afgelopen jaren vaker resten van alpinisten gevonden die vele jaren vermist waren. Hoewel de ontdekkingen schokkend zijn voor degenen die ze doen, bieden ze de nabestaanden eindelijk de langverwachte zekerheid.

Gevonden vliegtuig

Vorig jaar werd op de Aletschgletsjer zelfs een vliegtuigwrak gevonden. Een berggids merkte het wrakstuk op en daarna kwam aan het licht dat het om een vliegtuig ging dat al 54 jaar vermist was.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in