Nieuwsalert per mail ontvangen

Reisverslag skigebied d’Huez Grandes Rouses!

Hotel La Douce Montagne

De Skiinformatie.nl crew heeft van 7 tot 14 januari een weekje geskied in de Franse Alpen in het skigebied d’Huez Grandes Rouses (l’ile du soleil) om precies te zijn. De voorafgaande week was er heel veel verse sneeuw gevallen en het had ook vreselijk hard gewaaid, maar toen wij op zondagochtend ons hoofd uit het raam van ons hotelletje staken scheen de zon! Voor de hele week was dit voorspeld, dus ideale omstandigheden voor een heerlijk weekje ski-genot!! We hadden onze intrek genomen in een knus eenvoudig, maar knoertgezellig hotelletje. Vergelijkbaar met een herberg genaamd La Douche Montagne in Allemont (750m). Het mooie aan dit hotel is dat het gerund wordt door een Nederlands stel waardoor de gastvrijheid enorm is. Wat heeft het skigebied allemaal te bieden?

De skibus vertrekt voor de deur en in een kwartiertje ben je in Oz enOisans (1.350 meter). Vanaf hier kun je de cabine Poutran nemen naar het zeer zonnige plateau van Alpe d’Huez (2.100 meter).

Van hieruit ski je via heerlijk eenvoudige pistes naar het dorpje, van waaruit je echt alle kanten op kunt!

Bijvoorbeeld naar Huez Village (1500m) via de nieuwe piste: Village, naar Auris via een stoeltjeslift door het dal van de Sarenne. Maar onze favoriet is de Marmottes I (2300m) een heerlijke snelle 6 persoons stoeltjeslift met daarna prachtige afdalingen. Als je hier overstapt in de Marmottes II kom je op 2800 meter of zelfs via de Marmottes III naar 3060 m waarna je uitkomt op de Glacier de Sarenne. Van hieruit heb je een heerlijke afdaling over de zwarte piste Sarenne, die eigenlijk alleen de eerste honderd meter zwart is en daarna gewoon een fantastisch lange afdaling naar Auris. Je kunt deze Sarenne ook nemen vanuit een nog hoger punt, n.l. via de Pic Blanc (3330m) Maar dan moet je via de 1er Troncon, 2e Troncon en met de gondel: Pic Blanc. De afdaling is dan in het begin even lastig, maar wel in totaal 16 km lang! (En geen koek-en-zopie onderweg!) Zo nu en dan even stoppen om te genieten van het prachtige uitzicht!

(Voor de echte diehards is er ook nog Le Tunnel, een echt spectaculaire afdaling: inktzwart!)

Zie volgende video:

Terug in Alpe d’Huez weten we niet hoe snel we weer in de Marmottes I moeten stappen, om naar ons favoriete koffie-terrasje te skiën: La Plage de Neige (vanuit 2100m door tunneltje en dan scherp rechtsaf slaan, kom je in een heerlijk beschut plekje met zonnig terras. De koffie is hier heerlijk. Alleen die domme Fransen nog eens leren, dat ze een lekker puntje appelgebak bij moeten serveren! (ze laten kapitalen liggen!)

Na de koffie weer flink aan de bak. Bijvoorbeeld via de Signal naar het dorpje Villard Reculas (1480m) via een prachtige blauwe piste (onze voorkeur!) Maar kan ook via pittige zwarte: La Foret. Heerlijk met de zon in het gezicht weer omhoog via TSD Le Villarais en je kunt weer alle kanten op. Wij nemen in Alpe d’Huez de 1e en 2e Troncon en dalen dan via de rode piste: Chamois af en vergeten niet bijna aan het eind af te slaan naar de Boulevard des lacs, want daar ligt het meest idyllische restaurantje wat je maar kunt bedenken:Chalet le lac Blanc. Eigenlijk willen we het liever voor ons zelf houden, er komen nauwelijks Nederlanders, want het ligt afgelegen en je komt er moeilijk vandaan. Maar wat een oase! En wat een prachtig ingerichte refuge in een witte wereld, die je alleen in je dromen tegenkomt! Kortom het (sneeuw)paradijs op aarde!

En het eten is er erg lekker en nog niet eens duur: hoe krijgen ze het hier allemaal? Het is moeilijk om hier vandaan te komen, want het is eigenlijk meer een langlaufpiste, maar met wat klunen en slim doorsteken zit je zo weer op de gangbare pistes en kun je weer verder.

En dat betekent voor ons: in de richting van Vaujany. We dalen even af naar Oz en Oisans en nemen daar de Alpette en komen uit op 2050m, waarna we de heerlijke pistes van Vaujany betreden. Het is hier ’s middags lekker rustig en de pistes zijn hier lekker lang en eenvoudig. (behalve misschien de Fare, die is zwart). En de stoeltjesliften zitten heerlijk in het zonnetje, het personeel erg vriendelijk en behulpzaam. Dus zo komen we de middag wel door. Als laatste even de Vaujaniate met prachtige ijspegelwanden.

Je komt dan via horizontaal gondeltje in Vaujany (1250m), waarna je in een kolossale Vaujany-Alpette cabine kunt stappen, die je naar 2050 brengt, of als het nog kan naar 2800 via de Alpette-rouses. Van daaruit een prachtige afdaling naar Oz en Oissans, waar onze ski’s en schoenen gratis gestald mogen worden (met verwarmde schoenen!) ( http://www.ozreservation.com/2G/ ) en waar de bus al klaar staat, die ons weer naar onze gezellige herberg brengt! Als één grote familie wordt je daar opgevangen met een lekker biertje of Vin Chaud en dan haal je na een warme douche het 3 gangen diner wel weer. Na het eten maken we nog een lekkere frisse wandeling en dan heerlijk slapen!

Voor een goede indruk van het gebied:
http://www.alpedhuez.com/nl/
Informatie skigebied Alpe d’Huez Grandes Rouses
Afstand vanaf Utrecht: 1056 km
238 km pistes
Verder: langlaufen, rodelen, parapente, hondenslee-tochten enz.

 

 

Met dank aan Familie Pruis (Skiinformatie.nl crew)

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in