Nieuwsalert per mail ontvangen

Reddingsdienst waarschuwen als grap: € 1000,- boete

Een man had zijn broer in de maling willen nemen door de pistedienst te alarmeren. De rechtbank kon niet om de grap lachen. Hij kreeg een boete van € 1000,- opgelegd wegens het onterecht waarschuwen van de reddingsdienst.

Smakeloze grap

Op maandag 18 maart verscheen een 39-jarige man voor de rechtbank van Bonneville wegens het uithalen van een smakeloze grap. De man werd vervolgd wegens het “verstrekken van onjuiste informatie met een reddingsoperatie tot gevolg”. Hij kreeg een boete van € 1000,- opgelegd, omdat hij op 4 november 2018 de pistedienst van Chamonix onterecht raadpleegde. Hij waarschuwde de PGHM (Peloton de Gendarmerie de Haute Montagne) die vervolgens met een helikopter naar de melding vlogen.

Klem in een bergspleet

De man legde de rechtbank uit dat hij een grap wilde uithalen met zijn broer. Hij meldde de PGHM destijds dat zijn broer hem een alarmerende boodschap zou hebben gestuurd. Na een val in een bergspleet in de buurt van de Couturier couloir zou hij al twee dagen klem zitten, bij -10 graden. De reddingsdienst nam de melding uiterst serieus, mede omdat er al enkele dagen een voertuig op de parkeerplaats van Grands Montets stond. Ook pogingen om de man te lokaliseren met behulp van zijn mobiele signaal leverde geen resultaat op.

Tipgever geeft grap toe

Hoewel de omstandigheden voor de man er somber uit zagen, werd er toch besloten een reddingsactie op touw te zetten met behulp van de Dragon74 helikopter. Na een zoekoperatie van meer dan een uur, begint de tipgever nattigheid te voelen. Hij heeft meerdere gemiste oproepen en besluit om contact op te nemen met de PGHM en het verhaal uit te leggen. De reddingsdienst van Chamonix laat het er niet bij zitten. Ze delen de zaak op social media om duidelijk te maken dat dit geen grapjes zijn. Een vervolging en boete van € 1000,- onderstrepen dit verhaal.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in