De apfelstrudel is natuurlijk enorm bekend, maar deze frisse Topfenstrudel is misschien nog wel lekkerder. Het is dan ook niet gek dat heel veel mensen deze in de skihutten op hun bordje hebben staan. Het knapperige bladerdeeg met de zachte vulling is dan ook nauwelijks te weerstaan. Waarom zullen we wachten op de wintersport als we deze ook zelf kunnen maken?
Ingrediënten
Strudeldeeg:
- 300 gram meel
- 25 milliliter olie
- 5 gram zout
- 150 milliliter lauwwarm water
Strudelvulling:
- 300 gram kwark
- 40 gram maizena
- 150 gram boter
- 80 gram suiker
- 4 eieren
- 50 gram rozijnen
- halve citroen
Het maken van de strudel
Je begint met het maken van het strudel deeg. Los het zout op in het lauwwarme water. Voeg dit samen met de olie bij het meel. Meng en kneed dit mengsel goed tot er een mooi geheel ontstaat. Dek vervolgens het deeg af en laat het 30 minuten rijzen.
In de tussentijd kan de vulling worden gemaakt. Meng 100 gram boter met de suiker. Meng vervolgens in een andere kom de kwark en 4 eierdooiers. Voeg deze 2 mengsels vervolgens samen met de maizena, rozijnen, citroensap en citroenschil. Klop vervolgens de eiwitten stijf in een andere kom. Roer deze vervolgens door het mengsel.
Pak het strudel deeg er weer bij en blader het net zo lang tot er mooie lagen zijn ontstaan. Leg de deeglap wat de grote heeft van de bakplaat op een theedoek. Verdeel de vulling over 2/3 van de deeglap. Vouw de randen van het deeg naar binnen en rol de strudel met behulp van de theedoek op.
Smelt 50 gram boter en bestrijk hiermee de strudel. Zet de strudel vervolgens halverwege de op 180 °C voorverwarmde oven. Haal na ongeveer 50 minuten de topfenstrudel uit de oven.
Guten Appetit!