Wie heeft hem op de pistes niet voorbij zien komen, de Germknödel? De grote witte deegbol waar iets overheen is gestrooid ziet er toch een beetje apart uit. De smaak daarentegen is subliem. Wij snappen het dan ook al te goed dat je niet tot de wintersport op dit gerecht kunt wachten. Gelukkig kun je deze nu ook zelf maken!
Twijfelde jij in het begin nog om dit toch wat apart ogende gerecht te bestellen? Daar ben je na het bestellen hiervan vast van genezen. Nu wacht je waarschijnlijk met smart om deze zoeternij weer te bestellen. Gelukkig kun je hem vanavond al op tafel zetten.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 3 gram gist
- 20 gram suiker
- rasp van 1/2 citroen
- 120 ml lauwe warm melk
- 1/2 ei
- 30 gram boter
Voor de vulling:
- 4 eetlepels pruimenmoes
Voor de topping:
- 3 eetlepels maanzaad
- 3 eetlepels suiker
- 60 gram boter
Het maken van de Germknödel
Doe de bloem, suiker, gist, citroenrasp, melk en boter in een kom en kneed het tot een geheel. Blijf het deeg kneden tot het deeg soepel aanvoelt. Laat het deeg vervolgens 30 minuten rusten in een met olie ingevette kom. Vergeet deze kom ook niet af te dekken.
Kneed het deeg hierna nog even door en verdeel het in 4 gelijke stukken. Druk ieder stuk plat en vul het met 1 lepel pruimenmoes. Vouw vervolgens de pakketjes dicht met de naden naar beneden en leg ze op een stukje bakpapier in een schaal en dek de schaal af. Laat ze opnieuw 30 minuten rusten.
Zet een grote pan op het gas die gevuld is met water en een snufje zout en breng deze aan de kook. Kook de knödels één voor één 12 minuten.
Meng de suiker en het maanzaad. Smelt in de tussentijd de 60 gram boter in de pan. Zet de knödel op een bordje en smeer er wat gesmolten boter op. Strooi hierna het suiker en maanzaadmengsel over de knödel en je kunt aan tafel.
Serveertip
Serveer de Germknödel met vanillesaus, zo eten de echte Oostenrijkers het meestal ook.
Guten Appetit!