Nieuwsalert per mail ontvangen

Real-time data in goggle noodzakelijk of onnodig?

Tijdens het skiën of snowboarden real-time op de hoogte gehouden worden van je snelheid, GPS locatie, berichten van vrienden en het laatste nieuws uit eigen land? Het lijkt met de nieuwste goggles in de toekomst allemaal mogelijk. Waar we de goggle op dit moment gebruiken tegen extreme kou, wind en sneeuw, lijkt dit in de toekomst een geavanceerd computersysteem te worden die je op de piste platgooit met data. Ideaal voor de wintersportvakantie of allemaal onnodig?

Het is elk jaar indrukwekkend om te zien hoe snel de technologieën zich ontwikkelen op wintersport gebied. De wintersport applicaties voor smartphones groeien als paddestoelen uit de grond en alle wintersportmerken komen elk jaar weer met nieuwe geavanceerde extra functionaliteiten waarmee de consument overtuigd kan worden. De goggle kan hier uiteraard niet bij achterblijven en speelt slim in op de behoeftes van de consument.

Een mooi voorbeeld is de GogglePal. Eén van de nieuwste ontwikkelingen die er voor zorgt dat je met een simpele handeling de snelheid, afstand, stunts, temperatuur, locatie, verbrandde calorieën en online ontwikkelingen kunt bijhouden en meten. Dit alles door het monteren van een klein apparaat in je goggle. Het doel is om alles meetbaar te maken en direct te kunnen delen met vrienden en vriendinnen. Er wordt zelfs gesproken over een functionaliteit waarbij er virtuele targets geprojecteerd worden op de piste door de bril, waarbij je punten kunt halen wanneer je het virtuele doel raakt. Zie voor meer duidelijkheid het artikel dat wij schreven over de RideOn goggle. Geniaal of eigenlijk te gek voor woorden? Door de focus op de targets kan dit uiteraard resulteren in gevaarlijke situaties, want je bent meer met het geprojecteerde object bezig dan met de mensen op de piste. Uiteraard zorgt het wel weer voor een extra beleving op de pistes, want het is te vergelijken met een real-time computerspel.

Je ziet in deze discussie een duidelijk tweestrijd. Het ene front geeft aan de statistieken en technische ontwikkelingen geniaal te vinden en vinden dat de wintersport producten hierin mee moeten groeien. Het andere front vindt dat al deze extra snufjes niet noodzakelijk zijn. Je bent toch op vakantie om te genieten van de omgeving en de rust? Voor beide is uiteraard iets te zeggen. Heeft het te maken met de leeftijd of vinden veel jongere dit ook een onnodige ontwikkeling?

Persoonlijk vind ik snelheid, afgelegde afstand en gezondheidsstatistieken zoals hartslag en verbrandde calorieën leuke statistieken om te weten tijdens het skiën. Bij elk restaurant even kijken wat de statistieken zijn, is voor mij genoeg.  Projectie in mijn goggle is dus nog niet nodig, maar wie weet over 10 jaar.

Hoe sta jij hierin?

 

 

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in