Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Overstromings- en lawinegevaar in de Alpen

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Het weer is onstuimig op dit moment in de Alpen. In delen van de Alpen hebben de skigebieden te maken met hevige sneeuwval, stortregens en harde wind. Dit resulteert in lawine- en overstromingsgevaar. In dit artikel meer over het gevaar en waar je moet opletten als je op dit moment in de Alpen bent.

Verhoogt lawinegevaar

In grote delen van Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk geldt er niveau 3 van de 5 op de lawinegevarenschaal. Dit betekent dat er een aanzienlijke kans op lawines is in deze gebieden. Er is zelfs een deel van Zwitserland waar niveau 4 van 5 geldt op dit moment. Hier is het risico nog hoger. De wind in combinatie met verse sneeuw zorgt voor dit verhoogde lawinegevaar. De intense neerslag tast de zwakkere sneeuwlagen aan en alle hellingen onder de 2400 meter zijn hierdoor gevaarlijk. Maar ook op hogere bergflanken moet je goed opletten op dit moment. Vooral bij de overgang van diepe naar ondiepe sneeuwpakketten kunnen er geulen ontstaan die gevaarlijk zijn.

Veel regen en overstromingsgevaar

Door de stijging van de temperatuur valt er momenteel niet alleen sneeuw hoog in de bergen, in de dalen valt veel regen. Vooral in de Franse Alpen valt er heel veel neerslag. Dit resulteert in een kans op overstromingen in de Savoie en Haute Savoie. In 11 verschillende departementen geldt code oranje tot in ieder geval vanochtend.

Ook veel sneeuwval

Op hoogte valt er een flinke bak sneeuw. De sneeuwgrens daalt vandaag weer tot 800 meter in veel wintersportlanden. Vandaag sneeuwt het vooral aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam. Hier kan het langdurig sneeuwen, met hoeveelheden tot 40 centimeter. Aan de noord- en westkant valt ook sneeuw, maar net iets minder. Niet alleen vandaag valt er sneeuw, ook de komende dagen zijn de sneeuwkansen groot. Vooral in Oostenrijk kan het de komende drie dagen sneeuwen. Daarna komt de zon weer tevoorschijn!

phone_iphone

Volg je ons Whatsapp-kanaal al?

Wil je bericht ontvangen zodra we een belangrijk artikel plaatsen op onze website? Dat kan gaan over verse sneeuw, ontwikkelingen in de wintersportwereld of ander belangrijk nieuws wat te maken heeft met de skigebieden. Super handig, zo mis je niets! Via deze link ga je naar het kanaal en kun je op ‘volg’ klikken ›

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in