Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Orkaan Zoltan: gaat het meters sneeuwen of liters regenen in de skigebieden?

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

In Nederland hebben we te maken met storm Pia en in de wintersportlanden komt orkaan Zoltan steeds dichterbij. De laatste dagen van 2023 gaan zeker niet zonder slag of stoot voorbij. In dit artikel geven we je meer informatie over het gigantische stormfront dat op dit moment vanuit het noorden naar de skigebieden in de Alpen trekt.

Weerwaarschuwingen

Volgens de laatste informatie van de Duitse Weerdienst (DWD) komt Zoltan vanochtend vanuit het noorden aan in Duitsland. Een komen een paar onstuimige dagen aan voor de wintersportgebieden. In Beieren en delen van de Alpen is er zelfs een rood weeralarm afgegeven. De storm treft onder andere Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen. Wat je kunt verwachten? Windstoten met snelheden tot 150 km/u, eerst vanuit zuidwestelijke richting, daarna uit het westen. In de bergen waarschuwen de weerdiensten voor zwaar weer. Bergtochten worden zeer afgeraden en je moet goed opletten als je naar buiten gaat. De eerste stormpiek is vanavond, daarna komt de tweede waarschijnlijk zaterdagnacht.

Sneeuw of regen?

Storm Zoltan brengt ook veel winterse neerslag met zich mee. Of dit valt in de vorm van meters sneeuw of liters regen, is afhankelijk van de sneeuwgrens. Vanavond ligt de sneeuwgrens in de meeste gebieden nog rond de 600-800 meter hoogte, maar richting het weekend kan deze stijgen tot boven de 1200-1400 meter in delen van de wintersportlanden. Oostenrijk ligt centraal voor de sneeuwdump en daar zal dus de meeste neerslag vallen. In verschillende skigebieden kan er tot twee meter sneeuw vallen. De meeste neerslag valt morgen en zaterdag!

Kans op verkeershinder

De ORF waarschuwt nu al voor stormschade door orkaan Zoltan. Takken van omgevallen bomen, de sneeuwval en andere eventuele gevolgen van de storm kunnen voor flinke verkeershinder zorgen in het eerste weekend van de kerstvakantie. Houd daar rekening mee als je kerst in een van de Alpenlanden viert! Reken sowieso een paar uur extra voor de heenreis…

Hoog lawinegevaar

Ook de lawinekans is zeer hoog komend weekend. De sneeuw in combinatie met harde wind zorgt voor een gevaarlijk sneeuwdek. Sneeuwlagen kunnen zomaar loskomen en gaan schuiven. De lawinegevarenschaal kan stijgen naar 4 of zelfs 5. Bij het rijden in de bergen is het van belang dat je sneeuwkettingen bij je hebt. De regen en/of sneeuw op hoogte kan zorgen voor plaatselijke winterse omstandigheden of zelfs modderstromen.

Alles wat je moet weten over sneeuwkettingen
Wat moet je (verplicht) meenemen als je met de auto op wintersport gaat?

Is de storm na het weekend over?

De voorspelling voor de eerste week van de kerstvakantie is nog onzeker. Het lijkt erop dat de wind vanuit het westen zal afnemen, maar het onstuimige weer is niet zomaar voorbij. Ook op eerste kerstdag kan het nog stormachtig zijn, vooral in het oostelijke deel van de Alpen. Daarna lijkt het er sterk op dat de zon tevoorschijn komt en je optimaal kunt genieten van Kaiserwetter in de vakantie. Hoe heerlijk zou dat zijn!

phone_iphone

Volg je ons Whatsapp-kanaal al?

Wil je bericht ontvangen zodra we een belangrijk artikel plaatsen op onze website? Dat kan gaan over verse sneeuw, ontwikkelingen in de wintersportwereld of ander belangrijk nieuws wat te maken heeft met de skigebieden. Super handig, zo mis je niets! Via deze link ga je naar het kanaal en kun je op ‘volg’ klikken ›

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in