Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Opnieuw veel chaos door gigantische sneeuwhoeveelheden

Wintersportredacteur

Een witte jaarwisseling zat er voor ons in Nederland helaas niet in, een ander verhaal was dat in de Alpen. Wederom kwam de sneeuw, met name aan de zuidkant, met bakken uit de hemel. Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar helaas is de realiteit toch anders. Het is weer een ontzettende chaos.

Neerslag- en sneeuwrecords

Het houdt maar niet op met sneeuwen aan de zuidkant van de Alpen. Sinds begin december komen daar regelmatig enorme hoeveelheden sneeuw naar beneden. In het weekend van 5 december werden er al meerdere neerslagrecords verbroken voor de 3-daagse sneeuwhoeveelheden. Uit gegevens van de Oostenrijkse weerdienst ZAMG blijkt dat er ook voor de complete maand meerdere records zijn verbroken. In Lienz viel in december 2020 maar liefst 440 millimeter neerslag (de som van regen en sneeuw). Sinds het begin van de metingen in 1854 is er nog nooit zo veel gevallen. In Kötschach-Mauthen werd het sneeuwrecord verbroken met 245 centimeter (202 centimeter in 2008).

Weer een dump

De voorspellingen over de nieuwe dump, waar vorige week al over werd gesproken, zijn dit weekend helemaal uitgekomen. Aan de zuidkant van de Alpen heeft het opnieuw flink gedumpt. In het zuiden van Frankrijk en Zwitserland, in Noord-Italië en het zuidwesten van Oostenrijk kwam de sneeuw het afgelopen weekend met bakken uit de hemel. Lokaal viel er in korte tijd ruim een meter verse sneeuw.

Chaos

Het klinkt natuurlijk geweldig, zo veel verse sneeuw. Maar in de praktijk is dit toch echt anders. Vooral als er veel sneeuw valt in een korte tijd. Dan is er al snel sprake van sneeuwchaos. Op dit moment is het lawinegevaar in veel gebieden ontzettend hoog (niveau 3 en 4). De afgelopen dagen zijn er al meerdere lawines afgegaan. Daarnaast bezwijken veel daken onder het gewicht van de sneeuw. In Lienz stortte zaterdagavond het dak van een fabriekshal in. De schade is enorm. In Matrei bezweek een deel van het dak van een sportwinkel onder het gewicht van de sneeuw.

Niet overal veel sneeuw

Daar waar de sneeuw zich met meters opstapelt aan de zuidkant van de Alpen, zijn er aan de noordkant skigebieden die met smart wachten op wat natuursneeuw. Een aantal kleine skigebieden is daar afhankelijk van natuursneeuw en omdat er te weinig ligt en valt, kunnen zij geen liften en pistes openen. Onder andere in het Heutal (Pinzgau). Hier ligt momenteel 10 tot 15 centimeter en om pistes te kunnen openen is minimaal 50 centimeter nodig. Hetzelfde geldt voor Dürrnberg bij Hallein (Tennengau). Ook hier staan de liften stil. Verschil is dat de sneeuwkanonnen hier sinds de jaarwisseling kunnen draaien. Het gebied hoopt daarom de eerste liften snel te kunnen openen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in