ONDERZOEK: Gletsjers krimpen verder

Het eeuwige ijs wordt minder eeuwig. Dat laten resultaten uit onderzoek van de Oostenrijkse Alpenvereniging zien. Het gletsjerjaar 2017-2018 is geen goed jaar geweest voor de gletsjers. Er is zelfs geen enkele gletsjer gegroeid.

Het afgelopen decennium zijn de gletsjers in Oostenrijk flink achteruit gegaan. Nieuwe onderzoeksresultaten laten zien dat daar in 2017-2018 geen verandering in is gekomen. Van de 93 gletsjers die onderzocht zijn, krompen er 89. De andere vier bleven gelijk in oppervlakte. De metingen werden vlak voor de afgelopen winter uitgevoerd.

Hoe eeuwig is het eeuwige ijs?

Het ijs op de gletsjers wordt ook wel het eeuwige ijs genoemd. Of dat ook de komende jaren nog zo genoemd wordt is de vraag. De gemiddelde gletsjerteruggang bedroeg namelijk 17,2 meter in vergelijking met het jaar ervoor. In Osttirol ging de Viltragenkees gletsjer zelfs met 128 meter achteruit. Dat is meer dan een voetbalveld aan lengte.

[dfp_native_ad]

 

Schade beperkt

De Oostenrijkse Alpenvereniging meet sinds 28 jaar de afmeting van de gletsjers. Wat ze zien is niet positief. Dit jaar waren 24 onderzoekers op pad om de situatie te bekijken. Gelukkig is er ook een positief geluid te horen. De gletsjers zijn weliswaar achteruitgegaan, maar niet zo erg als een jaar eerder. Toen ging het ijs maar liefst 25,2 meter terug. Omdat er veel sneeuw is gevallen bleef de schade ‘beperkt’.

We hebben de afgelopen winter natuurlijk een bijzondere winter gehad in Oostenrijk, met uitzonderlijk veel sneeuw. Dat zou ook goed nieuws moeten zijn voor de gletsjers. Wat echter het verschil maakt, is de zomer. Hoe warm deze zomer wordt, bepaalt dus hoe het de gletsjers vergaat.

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

 *
 *

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in