Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Nieuwe sneeuwdump zorgt voor flink wat chaos

Sneeuwschuiver

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Het sneeuwt lekker door in de Alpen! Zoals je gisteren in het weerbericht kon lezen, is er tot en met zondag ruim een meter verse sneeuw voorspeld. Gisteren en vannacht is daar al een flink deel van gevallen en dat heeft lokaal voor de nodige sneeuwchaos gezorgd.

Een hoog lawinegevaar, ongelukken op de wegen, verkeerschaos en ga zo maar door. De hulpdiensten hebben weer massaal uit moeten rukken. Een overzicht van de sneeuwchaos is dit artikel.

Hoog lawinegevaar

Koning Winter heeft er zin in en dropt de ene na de andere dump. Resultaat is nu al dagen een hoog lawinegevaar in grote delen van de Alpen. De verse sneeuw van gisteren en vannacht heeft het lawinegevaar lokaal opgeschroefd naar niveau drie en vier op de lawinegevarenschaal. Op het kaartje hieronder krijg je een goed overzicht van de situatie. Zo geldt voor een groot deel van Zwitserland niveau drie (oranje) en zijn er ook delen in het land, het naburige Zuid-Tirol en Oostenrijk waar zelfs niveau 4 geldt (rood). Lawines kunnen spontaan afgaan.

© Avalanche.report

Veel bussen in de problemen

Door de flinke sneeuwhoeveelheden zijn veel bussen in de problemen gekomen. In Salzburg moest de brandweer uitrukken om een bus uit de sneeuw te trekken, zo meldt Salzburg24. Deze was van de rijbaan geraakt en kwam vast te zitten. Na ongeveer 30 minuten kon de chauffeur weer doorrijden en niemand raakte bij het voorval gewond. In het Zuid-Tiroolse Prad vond een grootschalige reddingsoperatie plaats meldt Stol.it. Daar kantelde een bus met 39 scholieren door het gladde, besneeuwde wegdek. Hulpdiensten rukten massaal uit en iedereen moest via de dakluiken de bus verlaten. Twee studenten raakten daarbij lichtgewond. Zij werden naar het ziekenhuis in Schlanders gebracht.

Verkeersongelukken

Veel auto’s zijn door de sneeuw van de weg geraakt, met in Trentino meerdere gewonde personen tot gevolg. De hulpdiensten waren gelukkig snel ter plaatse om eerste hulp te verlenen. Ook in Oostenrijk zijn er veel ongelukken gebeurd. In het Vorarlbergse Feldkirch moest de brandweer ’s nachts met regelmaat uitrukken en in Viktorsberg raakte een auto van de weg tegen een boom. In Mühlbach raakte gistermiddag een bestuurder de macht over het stuur kwijt, waardoor de auto tegen de vangrail knalde. De chauffeur is met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht en zoals je hieronder kunt zien, is de auto flink beschadigd.

Lange files

In de Alpenlanden moeten automobilisten rekening houden met lange files. Door de sneeuwval en vele ongelukken zijn er meerdere verkeersopstoppingen. De Duitse weerdienst waarschuwde inwoners zelfs om helemaal niet de weg op te gaan.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in