Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

WEERBERICHT: meter sneeuw op komst in de Alpen

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Zoals eerder deze week al naar buiten gebracht werd dat er heel wat sneeuw (en storm) de Alpen te wachten staat, komen die voorspellingen inderdaad uit. Koning Winter heeft tot en met zondag lokaal ruim een meter sneeuw in petto en het ziet ernaar uit dat de winterse plaatsjes uit de bergen nóg winterser gaan worden. Overigens kleuren niet alleen de Alpen meer en meer wit, ook de Pyreneeën krijgen met veel neerslag te maken en komt er ook in skigebieden dichter bij huis een kraakverse laag bij. Hoe het weerbeeld er precies uitziet in de Alpen de komende dagen, lees je in dit weerbericht.

Het weer was overal anders

Vooral de noordelijke Alpen hebben de laatste dagen te maken gehad met behoorlijk wat sneeuwval. Dat zorgde meteen voor de nodige chaos in onder andere Tirol, Salzburg en Zuid-Duitsland. Denk aan afgesloten wegen, ongelukken en een groot risico op lawines door harde windstoten. Dat laatste heeft afgelopen weekend al gezorgd voor een vreselijk ongeluk in Oostenrijk. Aan de zuidkant van de Alpen wordt daar overigens niets van gemerkt, want daar was het vooral de zon die het weerbeeld bepaalde de afgelopen dagen. Zo hebben we niets anders dan ultiem Kaiserwetter gezien op de foto’s uit Val Gardena die we vanuit het skigebied kregen. Meesterlijk geprepareerde pistes, een stralende zon en Aperol Spritz, wat een rotbeelden ;-).

Meer sneeuw op komst

Op dit moment is het weer in bijna het hele Alpengebied gelijk en is het vooral bewolkt, waarbij er op aardig wat plekken sneeuw valt. Zo’n 20 en 50 cm is voor vandaag op de meeste plekken voorspeld, maar er is nog veel meer op komst. Onderstaand beeld kregen we vandaag uit de Dolomieten. Geen Kaiserwetter meer, maar vooral dikke dwarrelende sneeuwvlokken die het Alpenweer domineren. Vanuit het westen wordt het sneeuwgebied uitgebreid naar een groot deel van de Alpen, waarbij er met de koude temperatuur, op veel plaatsen sneeuw tot in de dalen neerstrijkt. Momenteel ligt de sneeuwgrens tussen de 600 en 800 meter, en op sommige plekken zelfs rond de 200 meter. Prachtige winterse omstandigheden in de dorpjes dus! Oostenrijk hoeft vandaag niet op veel neerslag te rekenen, morgen staat er voor de noordzijde zo’n 10 tot 25 cm op de planning. In de noordelijke Franse Alpen en in Zwitserland krijgt men de komende dagen ook weer te maken met sneeuwval.

Sneeuw in Val Gardena
Beelden van vandaag uit Val Gardena

Meter wit in het weekend

Maar wanneer komt die meter sneeuw? Tot en met het weekend is dat voorspeld voor veel Franse skigebieden zoals in de Hautes-Alpes, Val Thorens en Les Menuires. Maar ook Zwitserland heeft die mazzel en in onder andere Zermatt en Saas-Fee kunnen ze een halve tot een hele meter sneeuw verwachten. Oostenrijk heeft vooral op vrijdag te maken met langdurige sneeuwval. Door het weertype van veel verse sneeuw in combinatie met harde windstoten is het lawinegevaar hoog.

Sneeuwvoorspellingen dichter bij huis

Het Duitse middelgebergte heeft ook al een tijdje met koude temperaturen en sneeuwval te maken en de komende dagen wordt dat niet anders. Hetzelfde geldt voor de Ardennen. De vorstgrens ligt in die gebieden rond de 100-200 meter hoogte waardoor er al dagenlang genoten wordt van de heerlijkste witte uitzichten, zoals je van de week ook op de webcams hebt kunnen zien. In het Duitse Winterberg draaien er zelfs al een paar liften en naar verwachting zullen dat er komend weekend meer worden!

Zo ligt Winterberg er momenteel bij

Na sneeuw komt zonneschijn

Het zal niet onophoudelijk gaan sneeuwen in de Alpen, want na de buien staat er vanaf zondag weer een zonnetje in het weerbericht. Milde luchtstromen vanuit het westen zorgen voor zachter weer in de middelgebergtes en de Alpen en stijgt het vriespunt bijvoorbeeld in de Franse Alpen weer naar de 2000 meter. In Italië en Zwitserland zal dit vanaf dat moment rond de 1500 meter liggen. In Oostenrijk blijft de koudere lucht nog iets langer hangen en ligt de vorstgrens rond de 1200 meter.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in