Als je een paar biertjes op hebt aan het einde van de middag kun je er vergif op innemen dat je trek krijgt. Uiteraard in nog meer bier, maar ook in een lekkere snack. In Nederland bestel je dan een portie bitterballen of een bittergarnituur, in de après-ski wordt dat lastiger. Daar is langzamerhand verandering in aan het komen, dankzij een Nederlandse ondernemer. Hij introduceert ‘Alpenbälle‘.
Alpenbälle
De nieuwe snack is een aangepaste versie van de bitterbal, met Duits-Oostenrijkse ingrediënten en een heerlijke smaak. Ze worden geleverd in een doos die je doet denken aan een eierdoos en het is dé snack voor bij een biertje, in de winter én in de zomer. Wij hebben hem getest en vooral in de après-ski doet ‘ie z’n werk goed. Heerlijk!
Het ontstaan van de Alpenbälle
Die Nederlandse uitvinder van de Alpenbälle is Freek Span, een Alpenliefhebber én horeca ondernemer die bij toeval een compleet nieuwe snack ontwikkelde. Hoe dat gebeurde? Wij spraken met Freek. Hij vertelt: “Omdat het broodje Leberkäse in Beieren en in Oostenrijk een zeer populaire snack is besloten wij deze ook in ons restaurant nabij de Nederlands-Duitse grens te verkopen. We kochten groot in, maar toen bleek dat de populaire Leberkäse in onze regio helemaal niet aansloeg.”
Freek bleef daarom met een grote lading Leberkäse zitten. En wat moet je daarmee als het niet gegeten wordt? “Samen met onze kok Niels Grootendorst ben ik gaan experimenteren met een ragout van Leberkäse en – vanwege mijn liefde voor de Alpen – typische Oostenrijkse en Duitse ingrediënten zoals spek, zuurkool, bergkaas en kummel. Het resultaat was verbazingwekkend genoeg nog lekker ook”, aldus Freek. Na een jaar testen kwam in april vorig jaar de perfecte krokantebal uit de keuken rollen. Die ballen kregen de naam Alpenbälle en worden nu steeds populairder.
De smaak van de Alpen op het terras
Op dit moment zijn de Alpenbälle op steeds meer plekken te verkrijgen. Groothandels als Hanos en Horesca hebben de ballen opgenomen in hun assortiment en zelfs in Oostenrijk worden ze geleverd. De Alpenversie van de bitterbal gaat nu dus de Alpen veroveren en tegelijkertijd ga je ‘m steeds vaker tegenkomen in de Nederlandse winkels en op de terrassen. Ook in de zomer geniet je namelijk op het terras van de smaak van de Alpen.
Op dit moment vind je de ballen al in verschillende skigebieden. Voor volgend jaar voorspellen wij dat je de Alpenbälle in veel meer après-ski tenten kan kopen. Bereid je dus maar voor op de variant van de bitterbal, binnenkort is ‘ie niet meer weg te denken. Wij wensen Freek en zijn vrouw, die ook nauw betrokken is bij de Alpenbälle, heel veel succes met het veroveren van de snackmarkt.