Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Moet een gipsvlucht vergoed worden?

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Het is een vraag die steeds vaker naar voren komt. Tijdens de wintersport kan het iedereen overkomen: je bent lekker aan het skiën en plotseling word je door een onervaren skier aangeskied. Voor je het weet lig je op de grond en merk je dat het goed mis is. Waarschijnlijk is je been gebroken. Via de dichtstbijzijnde skilift wordt er een medewerker van het skigebied opgepiept die uiteindelijk zorgt dat je doormiddel met een ‘ banaan’  naar beneden wordt gebracht. Eenmaal beneden de piste staat er een ambulance klaar die je naar het plaatselijke ziekenhuis brengt. Als je geluk hebt mag je met de auto terug naar je verblijfplaats, maar in het ergste geval moet je met de gipsvlucht naar huis. Hier uit blijkt dat vanaf het moment dat je bent gevallen de kostenteller begint te lopen. Als je goed verzekerd bent worden al deze kosten vergoed, maar is dit wel terecht?

Stel dat je tijdens de zomervakantie een fiets-ongeluk krijgt en niet meer terug kan met het normale vervoer. Worden op dat moment ook alle kosten die gemaakt worden gedekt door de verzekering?
In de meeste gevallen worden de ziektekosten wel vergoed, uitzondering hierbij is wel dat de repatriëringskosten kritischer bekeken worden en niet altijd vergoed . Eigenlijk best gek, dat tijdens een wintersport vakantie vanaf moment 1 alle kosten worden gedekt door de verzekeringsmaatschappij terwijl dit in de zomer niet het geval is.

De kosten van een banaan, ambulance en helikopter kan per half uur duizenden euro’s kosten. In totaal gaan er jaarlijks 1.500 wintersporters met een gipsvlucht naar huis. Het rekensommetje is dan al snel gemaakt, want het bedrag dat totaal betaald moet worden loopt op in de tienduizenden euro’s.

Veel mensen vinden dat deze kosten niet meer vergoed moeten worden, omdat het eigen risico is. Mensen weten dat zij een risico lopen op een ongeluk tijdens het beoefenen van de wintersport. Zij moeten dan ook de kosten voor lief nemen die daar bij komen kijken als het fout gaat.

Dit is in sommige gevallen wel erg makkelijk gezegd. Er zijn mensen die een wintersport net aan kunnen betalen en dit als enige vakantie hebben gedurende het jaar. Per persoon kan een gipsvlucht 5.000-10.000 euro kosten. Het is onmogelijk om deze kosten te betalen voor deze mensen.

Om die reden een aantal ‘ Stel ‘ scenario’s:

  • Stel dat iemand hoofdletsel overhoudt tijdens het skien terwijl hij geen helm droeg. Is het dan ook eerlijk om de kosten vergoed te krijgen van de verzekeringsmaatschappij?
  • Stel dat je als een malloot van de piste gaat en uit onderzoek is gebleken dat het roekeloos gedrag was waarbij je uiteindelijk een beenbreuk opliep. Moet dit ook vergoed worden?
  • Stel dat je in het funpark een sprong probeert te maken en daarbij verkeerd land, waardoor je je kruisbanden afscheurd en een been breekt. Moet dit ook vergoed worden?
Het zijn allemaal scenario’s die bij veel mensen vragen opwekt. Ik ben om die reden erg geinteresseerd in de mening van jullie.
Is het terecht dat gipsvlucht vergoed wordt door de verzekeringsmaatschappij?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in