Ga jij deze winter richting de Franse Alpen op wintersport en kun je nou echt niet wachten tot je kunt genieten van een heerlijke Franse Tartiflette? Het zonnetje, de sneeuw en de frisse berglucht kunnen we je er helaas niet bij geven, maar het recept van de overheerlijke Tartiflette wel. Ga jij het thuis proberen te maken?
Om alvast een beetje in de wintersportsfeer te komen hebben we iedere week een heerlijk recept uit de bergen. Ga lekker aan de tuintafel zitten en doe even je ogen dicht. Je zal merken dat je bijna niet door hebt dat je in de achtertuin zit, in plaats van op het terras bij dat lekkere bergrestaurant.
Tartiflette
De Tartiflette is een typisch Frans gerecht. Heerlijke avondmaal om van te genieten na een dag skiën, of gewoon als lunch. Tijdens de wintersport eet je toch hele avond gerechten rond een uur of 12. Het is een gerecht met aardappels, kaas en spek en is ook heerlijk met een wit wijntje. De kaas die hierin verwerkt is, is de Reblochon kaas. Wil je thuis lekker genieten van dit Franse gerecht, dan kan dat. Het is super makkelijk en zo maak je het!
Weetje: De naam van de kaas komt uit de 13e eeuw. Het is ontstaan doordat de boeren een deel van hun melk moesten afstaan aan de eigenaar van de weide. Voordat de eigenaar kwam om zijn deel op te halen, werden de koeien niet volledig gemolken. Nadat de boer een deel van de melk had afgestaan aan de eigenaar, werden de koeien verder gemolken (re-blocher) en zo is de naam ontstaan.
Wat heb je nodig?
- 1,5 kilo vastkokende aardappels
- 1 Reblochon kaas van +/- 400 gram (alternatief Crémier de Chaumes, Epoisses of l’Évêque)
- 200 gram gerookte spekblokjes
- 200 milliliter slagroom
- 150 milliliter witte wijn
- 3 witte uien, in halve ringen
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout en versgemalen zwarte peper
- Paar takjes verse tijm
Hoe maak je het?
- Schil de aardappels, kook ze beetgaar en snijd ze in plakjes.
- Zet ondertussen een koekenpan op het vuur. Bak de spekjes goudbruin en krokant, voeg daarna de uien toe en bak tot die zacht zijn. Blus af met witte wijn en laat dit iets inkoken tot het vocht bijna verdampt is.
- Snijd de aardappelen in plakjes van 1 cm dik. Meng met het spekjes/uien mengsel en doe in een ovenschaal. Giet hier de slagroom overheen en pers er een teentje knoflook over uit.
- Snijd de reblochon in plakken en verdeel die erover heen. Tot slot wat verse peper en daarna +/- 20 minuten bakken in een oven van 220 graden.
- Verdeel er wat verse tijm over en serveer.
Zet de ovenschaal met je zelfgemaakt Tartiflette op tafel en geniet ervan! Een aanrader is een lekkere witte wijn erbij en je hebt het perfecte avondmaal.