Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Hoe kies je de juiste skihelm?

Gastblogger

Op de piste zien we nog maar bij uitzondering wintersporters zonder een helm. De skihelm is tot onze standaard wintersportuitrusting gaan horen. In de winkels zien we steeds meer verschillende soorten helmen verschijnen. De kleur mag je zelf kiezen, maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een skihelm. De specialisten van Bever geven een aantal handige tips!

Waarom een helm?

Het dragen van een helm tijdens het skiën en snowboarden doen we om ons hoofd te beschermen. Bij een val wordt ons hoofd beschermt tegen scherpe voorwerpen en in de impact wordt door de helm geabsorbeerd. De kans op letsel aan het hoofd wordt daarmee verkleind, maar niet uitgesloten. Blijf dus altijd alert en pas je snelheid aan op je eigen kunnen en de omstandigheden.

Tijdens de koop

Er zijn heel veel verschillende modellen, kleuren, maten en soorten helmen verkrijgbaar. Slechte helmen kom je niet tegen in de winkels, maar je kunt wel een helm kopen die niet goed bij jou hoofd past. Een helm die goed past gaat heel wat jaartjes mee. Neem voor de aanschaf van een helm de tijd en beslis niet overhaast. Een helm die lekker zit is helemaal niet vervelend om te dragen en zul je sneller opzetten dan een helm die bijvoorbeeld op je hoofd knelt.

Schermafbeelding 2017-01-17 om 15.05.21

Veiligheid

In de sportwinkels kom je geen slechte helmen meer tegen. Dat heeft te maken met de keuring die een helm moet ondergaan voor deze mag worden verkocht als skihelm. Het keurmerk dat specifiek voor wintersporthelmen in het leven in geroepen is de Europese EN 1077. Let er bij de aanschaf van een skihelm dus op dat dit keurmerk aangebracht is op de helm of doos.

Pasvorm

Een veel gehoord argument om te skiën of snowboarden zonder helm is dat het niet lekker zou zitten en te warm is. Koop je een helm die goed bij jou hoofd past dan zul je hier absoluut geen last van hebben. Je wilt een helm hebben die comfortabel zit, maar zeker niet te groot is. Een te grote helm beschermt niet of nauwelijks tijdens een val en kan zelf extra gevaarlijk zijn wanneer deze van je hoofd schuift.

Let er bij het passen van een helm op dat de achterkant van de helm niet je nek raakt. In dat geval is de helm te groot of past het model niet bij jou hoofd. Heb je de helm op je hoofd gezet en het kinbandje nog niet gesloten schud dan stevig, maar niet overdreven hard, met je hoofd. Blijft de helm ook nadat je naar voren bent gebogen op je hoofd zitten zonder dat deze verschoven is dan is de maat van de helm goed.

Voel of er zich na een paar minuten drukpunten vormen en of het kinbandje niet in je keel schuurt. Luister of je de verkoper nog goed kunt horen. Een helm die de oren te veel afsluit zorgt ervoor dat je op de piste minder alert bent op wat er zich rond je afspeelt. Is dat allemaal niet het geval dan is ook het model van de helm geschikt voor je hoofd.

Het laatste dat je wilt doen is je eigen, of een nieuw aan te schaffen, skibril opdoen samen met je helm. De band van de skibril moet over de helm heen kunnen zonder dat de bril hard tegen je ogen drukt. Let er op dat er geen ruimte overblijft tussen de rand van je helm en de skibril. Je wilt je voorhoofd volledig bedekt hebben. Hierdoor kan er geen koude wind of sneeuw op je voorhoofd komen tijdens het wintersporten.

Kinderen

Gelukkig hebben ouders tegenwoordig het besef dat hun zoon of dochter een helm moet dragen tijdens het skiën of snowboarden. Ook skigebieden gaan hier in mee en verplichten kinderen tot een bepaalde leeftijd een helm te dragen. Zonder helm mogen kinderen dan niet de piste op.

Een kinderhoofd groeit naar verhouding zeer langzaam. Dat in combinatie met verstelbare helmen zorgt ervoor dat een helm jarenlang meegaat. Let er alleen wel op dat je aan de buitenkant van een helm niet kunt zien of deze nog voldoende bescherming biedt.

Kinderen zijn over het algemeen niet heel zuinig met hun spullen en het kan zomaar gebeuren dat een helm op de harde straat beland. In dat geval kan het zo zijn dat de helm aan de binnenkant gescheurd is en de impact van een val niet meer optimaal kan absorberen. Laat kinderen dus niet zelf hun helm dragen, maar neem deze in een tas mee naar de piste. Of zet de helm in het hotel op en laat het kind de helm niet meer afdoen tot de pauze.

skihelm kind

Huren of lenen

Een helm kopen kost tussen de €50,- en €250,-. Geen goedkope aanschaf, maar wel een waar je niet op wilt bezuinigen. Het kan letterlijk je leven redden of dat van je zoon of dochter.

Veel wintersportwinkels in skigebieden hebben huurhelmen in het assortiment. Je weet niet hoe er met de helm is omgegaan voor jij deze krijgt. Aan de buitenkant van een helm kun je niet zien of deze aan de binnenkant beschadigd is. Kies er dus liever voor om een helm aan te schaffen zodat je weet dat de helm optimaal beschermt op het moment dat dat nodig is.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in