Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Hoe kan een skilift langzamer draaien in het liftstation? (video)

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Het is een van de vragen die de meeste wintersporters zich wel hebben afgevraagd: hoe kan het dat een skilift langzamer gaat in het liftstation? “De lift gaat daar van de kabel”, zul je dan als antwoord hebben gekregen. En dat klopt, maar het zit toch iets ingewikkelder in elkaar allemaal. Want die kabel draait gewoon door en het is wel belangrijk dat de lift daarna weer goed vast zit op de kabel. Gelukkig heeft Leitner nu een video gepubliceerd waarin je precies kunt zien wat er gebeurt met de gondel in het liftstation.

Skiliften draaien langzamer in het liftstation

Zeker de moderne liften draaien allemaal langzamer in het liftstation. Gelukkig maar, want zo krijgen wintersporters de tijd om rustig in te stappen of te gaan zitten. Bedenk je maar even hoe het zou zijn als de liften ook op volle snelheid door het liftstation zouden gaan. Dat wordt gedoe hè? Daarom hebben de liftbedrijven een constructie bedacht waarmee de gondel of het stoeltje inderdaad van de kabel wordt gehaald en via een apart systeem door het liftstation gaat. Klinkt ingewikkeld, maar in de video hieronder laat liftbedrijf Leitner je zien hoe dat precies werkt.

Meer van Leitner

Leitner is een van de grootste bedrijven die skiliften produceert. Jij zult ongetwijfeld tijdens je wintersport ook eens in een lift van Leitner hebben gezeten. Behalve de klassieke gondels en stoeltjesliften, hebben ze een paar maanden geleden ook iets nieuws geïntroduceerd: de Leitner ConnX. Dit is een combinatie van een gondel met een elektrisch voertuig zonder bestuurder. In een special station worden de gondels overgezet van de kabel op een elektrisch onderstel, waardoor je je route later over de weg kunt vervolgen. Hiermee hebben ze een concept bedacht dat gondels gemakkelijk met het openbaar vervoer combineert. Wij zijn benieuwd of we deze over een paar jaar rond zien rijden in de grote steden of skigebieden!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in