Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Het verhaal achter de Dirndl en Lederhosen

Wintersportredacteur

Lederhosen en Dirndl zijn onlosmakelijk met de Oostenrijkse cultuur verbonden. In hotels, restaurants, après-ski bars en tijdens feestdagen wordt deze traditionele outfit veelvuldig gedragen. Maar hoe zit het nou precies? Waar vinden Lederhosen en Dirndl hun oorsprong en wat is het verhaal erachter? In dit artikel lees je alles over deze typisch Oostenrijkse klederdracht.

Traditionele klederdracht

De meeste landen hebben traditionele klederdracht. De geschiedenis hiervan gaat vaak honderden jaren terug en de outfits werden meestal gebruikt om de sociale klasse van iemand aan te duiden. Aan de hand van iemands kleding kon je bijvoorbeeld zien of men geld had of juist arm was. Daarnaast kon je hieraan aflezen hoe oud iemand was, welk beroep hij of zij uitoefende en de relatiestatus. Traditionele klederdracht verschilt per land, regio, dorp of stad. Zelfs ons eigen kikkerlandje heeft traditionele klederdracht die je in sommige dorpen ook vandaag de dag nog tegenkomt. Van een kraplap tot klepbroek, klompen en kapjes op het hoofd. Of wat dacht je van zo’n toeristische fotoshoot in Volendam?Lederhosen en Dirndl behoren tot de traditionele klederdracht van Oostenrijk. De geschiedenis van deze outfits gaat ver terug en is anders dan je misschien zult denken.

Dirndl en Lederhosen: werkkleding

Lederhosen en Dirndl zijn van oorsprong werkkleding van dienstmeiden en arme boeren. Hierbij is de Dirndl voor de vrouw en de Lederhose voor de man. De Dirndl werd aan het eind van de 19e eeuw uitgevonden voor de Dirn of Dirne, een jonge vrouw die vaak huishoudelijk werk deed of dienstmeid was. Het is een jurk met wijde rok, aparte blouse en schort. Vandaag de dag vaak met een diep decolleté en een strakke taille. Afhankelijk van de gelegenheid waarbij het kostuum gedragen wordt, is deze gemaakt van katoen, linnen of zijde. Traditioneel zit er een zak aan de voor- of zijkant, verborgen onder het schort. De positie van de strik van het schort laat zien wat de relatiestatus is van de vrouw.

Een Lederhose is een korte of lange leren broek. Leer is al eeuwenlang een belangrijk materiaal voor broeken, omdat het slijtvast is. Ideaal voor Oostenrijkse boeren. Het leer is meestal afkomstig van geiten of schapen, aangezien alleen de adel op wilde dieren mocht jagen. Typerend is het borduurwerk en de Hosenlatz (het flapje voorop). De outfit wordt afgemaakt met onder andere kniekousen, een overhemd of ruitjesblousse. Tegenwoordig lopen ook vrouwen vaak in een Lederhose.

Nog altijd een belangrijk onderdeel van de Oostenrijkse cultuur

Ergens in de 19e eeuw leek het er even op dat de Lederhose en Dirndl zouden verdwijnen. Dit had alles te maken met de industrialisatie en het feit dat veel mensen naar de steden trokken zonder traditionele klederdracht. Gelukkig is dit niet gebeurd en zijn beide outfits nog altijd een belangrijk onderdeel van de Oostenrijkse cultuur. Niet alleen in Oostenrijk, maar ook in Zuid-Tirol en het Duitse Beieren. Daarnaast is het tegenwoordig geen klederdracht meer voor de armere garde, maar voor iedereen. Lederhosen en Dirndl worden gedragen tijdens feesten en belangrijke gelegenheden, maar ook tijdens de wintersport in restaurants, berghutten en après-ski bars. Voor ons zijn ze dan ook onlosmakelijk met een skivakantie in het land verbonden!

Zelf een Lederhose of Dirndl kopen

Denk jij na het lezen van dit artikel, hé ik wil ook zo’n outfit? Dat kan! In Oostenrijk zijn er genoeg winkels waar je een echte traditionele Lederhose of Dirndl kunt kopen. Dat kost wel wat en daarom hebben we voor iedereen die z’n geld liever in de après-ski uitgeeft een alternatief. De Lidl verkoopt namelijk ook Lederhosen en Dirndl. Uiteraard hebben we ze zelf getest. Koop wel een maatje groter, ze zijn best wel aan de maat.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in